The Complete Ballad Of Halo Jones (Gibson & Moore)

Watchmen, From Hell, V for Vendetta: één voor één zijn het klassiekers van het moderne stripverhaal en stuk voor stuk werden ze geschreven door Alan Moore. Dankzij deze en andere stripverhalen geldt de Brit als één van de beste stripscenaristen ooit en wordt ook ouder werk van Moore stilaan (her)ontdekt door de jongere generaties. Zo gaf uitgeverij Titan enkele jaren terug The Ballad of Halo Jones in één band uit.

Halo Jones is een jonge vrouw die leeft in een toekomstige wereld. Ze woont in The Hoop, een soort ghetto van werklozen en drop-outs. Samen met enkele vriendinnen en hun mechanische hond woont ze al jaren in The Hoop. Als enige van het gezelschap wil Halo echter meer. Wanneer een vriendin vermoord wordt, ziet ze geen andere mogelijkheid dan te vluchten uit The Hoop, naar de echte wereld, de ruimte in. Een heel gewone jongedame wordt zo ongewild een legendarische ruimteheldin die talloze historische figuren leert kennen en voortdurend spannende avonturen beleeft. Door haar krachtige persoonlijkheid noemden enkele critici haar bij de verschijning van de strip zelfs de eerste feministe in de strip.

Halo Jones verscheen oorspronkelijk in het tijdschrift AD 2000, een populair Brits tijdschrift dat bekend staat om fantasy- en SF-strips. Zo maakte de stripheld Slaine (bekend van zijn albums bij uitgeverij Arboris) ook zijn debuut in AD, vooraleer de overstap naar de albums te maken. Alan Moore en tekenaar Ian Gibson stelden Halo voor in 1984, en in verschillende afleveringen verscheen het eerste boek van The Ballad of Halo Jones.

De volgende jaren zouden er nog twee boeken volgen, waarna de plannen voor een vierde boek na een tijdje opgeborgen werden door een gebrek aan interesse van beide auteurs. Eind jaren ’80 verscheen The Ballad of Halo Jones al eens in drie aparte boeken. Uitgeverij Titan publiceerde in 2001 eindelijk voor de eerste keer de drie boeken in één volume.

Alan Moore voorstellen is een belediging voor elke stripliefhebber. Met boeken als Watchmen en From Hell gaf hij het Angelsaksische stripverhaal in de jaren ’80 en ’90 een nieuw, volwassener gelaat. Hij toonde aan dat commerciële strips ook een uitdaging konden vormen voor de lezer en verder konden gaan dan de zoveelste imitatie van een superheld. Halo Jones was één van Moores eerste werken. Hij schreef het samen met de Swamp Thing-comic, waarin hij resoluut het horror-genre herdefinieerde.

Halo Jones is altijd een wat miskend werk gebleven door de beperkte ruchtbaarheid die het kreeg. AD 2000 wordt buiten Groot-Brittannië nauwelijks gelezen. Het toont een auteur die een populair genre als het SF-verhaal gebruikt om een heel menselijk verhaal te vertellen over gewone mensen in buitengewone omstandigheden. Moore was ook één van de eerste die een vrouw in de hoofdrol van een SF-verhaal plaatste. In de stripwereld, die zeker toen nog een echt mannenbastion was, vormde Halo Jones een buitenbeentje.

Tekenaar Ian Gibson bezat echter niet het talent om deze strip op visueel gebied boven de middenmoot uit te tillen. Zijn hoekige tekenwerk en wat vervormde perspectieven lijken nu erg gedateerd en ook zijn vormgeving van de toekomstvisie van Moore overtuigt niet meer. Dat The Complete Ballad of Halo Jones ondanks die minpunten toch meer dan het lezen waard blijft, is dus volledig te danken aan de verbeeldingskracht en het schrijverstalent van Alan Moore.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × twee =