Igby Goes Down

Het zomerse blockbustersseizoen zit er stilaan weer op, de schoolbellen weerklinken opnieuw en de autosnelwegen zitten terug muurvast. Hoog tijd dus voor een nieuwe lading goeie films. De zwarte komedie Igby Goes Down trekt het herfstoffensief op gang.

Igby is een kleine rebel van 17 wiens leven grondig overhoop ligt. Hij is erin geslaagd om van elke school aan de East Coast te worden gestuurd. Zelfs de ultieme oplossing voor Amerikaanse probleemkinderen, militaire school, mocht niet baten. Met zijn familie heeft hij het ook niet echt getroffen. Hij walgt van zijn republikeinse broer, Oliver; haat zijn egocentrische moeder Mimi ’the Heinous One’ en mist zijn schizofrene vader.

Zijn enige redding is een ticket naar New York, waar Igby na een tijdje voor zijn peetvader, D.H., gewerkt te hebben, ronddoolt door de Big Apple. Op de vlucht voor zijn moeder leert hij allerhande excentrieke typetjes kennen en proeft hij van het echte leven met zijn ups en downs.

Op het eerste zicht heeft dit coming-of-age verhaal misschien wat weinig om het lijf om echt te scoren. De kans om te vervallen in een wansmakelijk melige tragedie lijkt dan ook angstvallig groot. Gelukkig overgiet regisseur Burr Steers het geheel met een zalige dosis sarcasme en zwarte humor à la Catcher in the Rye. Hilarische situaties, treffende oneliners (“If heaven is such a wonderful place, then how come being crucified is such a big fucking sacrifice?”) en de sterke acteerprestaties tillen de film zonder probleem boven het gemiddelde.

De grootste verrassing van Igby Goes Down is ongetwijfeld de jonge hoofdrolspeler Kieran Culkin, beter bekend als het jongere broertje van Macaulay — Home Alone — Culkin. In de schaduw van zijn oudere broer heeft Kieran zich de afgelopen jaren weten te ontpoppen tot een beloftevolle nieuwkomer. Hij vertolkt de rol van Igby met een schitterende nonchalance. Vergeet Macaulay, Kieran is de Culkin met talent.

De immer koele Ryan Phillippe kon weer zalig de irritante snob uithangen als Oliver, de oudere broer van Igby. Claire Danes, die onlangs samen met Arnold Schwarzenegger verwoede pogingen ondernam om de wereld van de ondergang te redden in Terminator 3, komt in deze film als love interest, Sookie, tussen de twee broers te staan. Naast Jeff Goldblum (D.H.) verdient ook de uiterst genietbare Susan Sarandon in de rol van de onuitstaanbare moeder, Mimi, een eervolle vermelding. Zelfs als ze op sterven ligt, blijft ze iedereen met evenveel spot en misprijzen aanspreken, een bitch eerste klas. Heerlijk!

Igby Goes Down is weer zo’n film die op het randje van populair en alternatief balanceert. Te sarcastisch voor de grote massa en te populair voor de cinefielen, maar één van de betere films op dit moment voor de filmliefhebbers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 2 =