Black Rebel Motorcycle Club :: Take Them On, On Your Own

Kent u ze nog? De Black Rebel Motorcycle Club? (BRMC voor vrienden en recensenten). Ze hadden een fijne radiohit met "Whatever Happend to My Rock ’N Roll?", dat door een platenfirmamens vers van hun beloftevol debuut geplukt werd. De tweede radiohit heet "Stop" en komt ineens ook van hun nieuwe album.

We worden intussen eigenlijk een beetje heel erg moe van al die zwartjasserige, vuil klinkende rockgroepen uit Amerika. Het klinkt allemaal wel leuk met deugdelijke riffs, songs, refreinen en een producer die het geheel zo mooi authentiek vuil en homemade weet te doen klinken. Maar er echt van wakker liggen? Eerlijk gezegd: neen.

We hebben het intussen allemaal al eens eerder gehoord, niet langer bij een bevriende muzieknerd die de platenkast van zijn vader heeft geplunderd, maar vooral op het vorige album van jonge beloftevolle garagegroep X en wat dat betreft maakt Black Rebel Motorcycle Club het wel heel erg bont. Dit album klinkt bij vlagen identiek aan zijn voorganger. "Whatever Happened to My Rock ’N Roll" heet nu bijvoorbeeld "Six Barrel Shotgun" en ook de rest van Take Them On, On Your Own klinkt nauwelijks relevanter dan zijn voorganger.

Op zich is dat natuurlijk geen slecht nieuws, want songs schrijven kunnen de zwarte motorrebellen wel. "Stop" is weer zo’n lekker rammelende popsong die we ook graag terughoren. "Shade of Blue" en "Suddenly" zijn zeker ook niet slecht en we hebben doorheen dit album nog goedkeurend zitten knikken, maar echt verrassend kan je Take Them On, On Your Own niet noemen.

Het lijkt tijd te worden voor een nieuwe hype. The Strokes en The White Stripes hebben het boeltje in gang gezet, waardoor alle platenfirma’s op zoek gingen naar hun rauw klinkende seventies rockgroep. Meg en Jack bevestigden en vernieuwden met Elephant, maar als de nieuwe Strokes volgende maand ook tegenvalt (we houden hout vast zoals er zelden hout is vastgehouden) kan er weer iets anders gerevivaled worden. Nu ja, al dat gerevival ruikt ons iets te hard naar marketing, trendwatcherij en fucking "nu"-gevoelens. Goeie muziek heeft dat niet nodig. (ja, we worden ook wel oud)

De garagerock heeft alleszins haar beste tijd weer gehad. We zijn een handvol leuke albums rijker en binnen een jaar of tien levert de post 9/11-rock waarschijnlijk een fijne compilatie op. The Black Rebel Motorcycle Club mag daar wat ons betreft met twee nummers opstaan, maar nog een full-CD heeft de wereld zeker niet meer nodig. Take Them On, On Your Own flirt al stevig met overbodigheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 9 =