Julien/cdm & Fabcaro :: Zeropedia: 1. Alles over alles (en andersom)

Toegankelijke paginastrips over de meest obscure wetenschappelijke weetjes. Fabcaro schreef een eerste sterke bundel 'Zeropedia' voor tekenaar Julien CDM. Het is een goede test voor het talent van de scenarist wiens eerste Asterix-verhaal eind oktober verschijnt.

Toegankelijke paginastrips over de meest obscure wetenschappelijke weetjes. Fabcaro schreef een eerste sterke bundel Zeropedia voor tekenaar Julien/cdm. Het is een goede test voor het talent van de scenarist wiens eerste Asterix-verhaal eind oktober verschijnt.

Eind oktober komt de Franse scenarist midden in een mediastorm terecht met het verschijnen van zijn debuut als scenarist van de topverkoper Asterix. Het veertigste album De Witte Iris verschijnt dan en Fabcaro vervangt (voorlopig eenmalig) de vaste scenarist Jean-Yves Ferri. Tegelijk is Fabcaro al een verdienstelijk en (in Frankrijk) behoorlijk populaire stripmaker. Hij werkt mee aan tal van humoristische stripmagazines en publiceert ook strips in diverse andere media. Ook Zeropedia is ontstaan als een rubriek in het Franse kindertijdschrift Science & Vie Junior, vooraleer de paginastrips via het grote Dargaud werden gebundeld voor de albummarkt. Heel wat van zijn werk steunt op de satire en geeft de Franse actuele maatschappij een veeg uit de pan. Wellicht ook mee daardoor werd er tot nu toe nog geen van zijn werk vertaald naar het Nederlands.

Zeropedia is echter bijzonder universeel. Elke pagina vertrekt vanuit een wetenschappelijk vraag: wat is de steen van Rosetta, of het Lazaruseffect, of wat bedoelen we met serendipiteit? Fabcaro werkt die vragen uit in toegankelijke, absurde maar wonderwel steeds ook erg informatieve stripverhaaltjes. Met tekenaar Julien/cdm heeft hij de perfecte partner voor dit project. Zijn tekeningen zijn helder en grappig en zijn gevoel voor timing helpt om de scenario’s van Fabcaro ook echt grappig te laten zijn. Zeropedia sluit op die manier aan bij de huidige trend aan ‘weetjesstrips’ voor de jeugd die in het Nederlands ook steeds vaker vertaald worden. Toch is Zeropedia geen kinderstrip. Daarvoor legt Fabcaro zijn lat bij de wetenschappelijke vragen toch net wat te hoog, hoewel hij er elke keer in slaagt om moeilijke concepten helder en op slechts één pagina duidelijk te maken, zelfs voor een wetenschapsonkundige als ondergetekende.

Julien/cdm is een Franse tekenaar van de Fluide Glacial-school. Dat humoristische stripblad heeft door de jaren een hele school van tekenaars voortgebracht die bijna allemaal veroordeeld zijn tot bekendheid binnen de Franse landsgrenzen. Manu Larcenet moet zowat de uitzondering op die regel zijn. Hij groeide vanuit Fluide Glacial uit tot een internationale topper in de stripwereld. Julien/cdm debuteerde in 1999 met het album A l’Ouest de l’Infini, op scenario van Manu Larcenet. Sindsdien verschenen er talloze albums van zijn hand. Enkel de twee delen van The Zumbies (bij het kortstondige vertaalproject Glad IJs) en het one-shot Terug naar Liverpool (onder zijn eigen naam Julien Solé, op scenario van Hervé Bourhis) werden vertaald. Met zijn heel beweeglijke stijl die sterk aansluit bij de meer klassieke Dupuis-albums is Zeropedia echter bijzonder toegankelijk, en heeft dit album alle kansen om een breed publiek aan te spreken.

Met het talent van beide auteurs zit het wel snor voor Zeropedia. Het album maakt het verschil met de concurrentie door de grote variatie aan onderwerpen die Fabcaro aan bod laat komen, waarbij echt wel veel thema’s onbekend terrein zijn en je als lezer in dit album heel wat zaken kan bijleren – en dat op een bijzonder grappige en ontspannende manier. Of Fabcaro ook een sterke Asterix in de pen heeft, zullen we pas eind oktober kunnen ontdekken. Zeropedia is alleszins het ontdekken meer dan waard.

8
Julien/cdm
Fabcaro

recent

Adrian & Regis Hautiere :: Het Weeskind van Perdide: 1. Claudi & 2. Silbad

Uitgeverij Lauwert waagt zich naast vaak gesmaakte graphic novels...

The Zutons :: The Big Decider

Who Killed … The Zutons is ondertussen twintig jaar...

Hinds :: Boom Boom Back

Kijk, we hebben geprobeerd ons te verzetten. Met een...

Pet Shop Boys :: Nonetheless

De vijftiende van Pet Shop Boys is niet Electric,...

Maria Iskariot :: EN/EN

Tot spijt van wie het benijdt: de meisjespunk van...

aanraders

Mark Schaevers :: De levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in