GR5

Vier vrienden beslissen om samen het routepad GR5 af te stappen in de voetsporen van hun vriendin Lisa. Zij verdween vijf jaar geleden toen ze in haar eentje aan die wandeltocht van de Noordzee naar Nice begon. De trailer van GR5 zag er veelbelovend uit en schepte hoge verwachtingen. Of de reeks die verwachtingen inlost, daar zijn we na de eerste aflevering nog niet helemaal van overtuigd.

De eerste aflevering voelt immers als een opwarmertje. De kijker moet eerst genoeg achtergrondinformatie krijgen, alvorens de vrienden echt aan hun avontuur kunnen beginnen. Het tempo daarvan voelt langs de ene kant traag aan. Wie de trailer gezien heeft, blijft wat op zijn honger zitten. In die paar minuten kreeg je immers al evenveel of zelfs meer informatie dan in de volledige eerste aflevering. Langs de andere kant worden er zoveel zaadjes gepland voor wat komen gaat dat je het overzicht verliest. Flash forwards en backs, dialogen die erop wijzen dat mensen zich anders voordoen, geheimzinnige telefoontjes, Lisa’s dagboek, een corrupte flik, een mysterieus briefje … Het is misschien allemaal een beetje te veel tegelijk. Het klinkt tegenstrijdig. Enerzijds jammeren over een traag tempo en anderzijds klagen over door het bos de bomen niet meer zien, maar met dat dubbele gevoel keken we naar de eerste aflevering.

Wat overigens nog betreurenswaardig is aan de eerste aflevering is hoe Saïd Boumazoughes personage Asim Lakdar op het eerste gezicht geschetst wordt. Het is jammer dat de enige Marokkaan in de reeks achter de vuilkar loopt en uit een grimmig appartementje lijkt te vluchten. We kennen acteur en rapper Saïd Boumazoughe van het theater en vermoeden gelukkig dat hij niet in de val van typecasting trapt. Van alle personages lijkt hij aan de oppervlakte het meest donkere, maar het valt te hopen dat hij door de reeks heen het tegendeel zal bewijzen. Hij is geen wolf in schapenvacht.

Ondanks bovenstaande bedenkingen blijven de verwachtingen voor GR5 hoog. Regisseur Jan Matthys kon ons in het verleden steeds bekoren met reeksen als als In Vlaamse velden, Quiz Me Quick en De smaak van De Keyser. Ook van de jonge cast valt veel te verwachten. Violet Braeckman en Boris Van Severen kent u ondertussen waarschijnlijk al van Tom Lenaerts’ Over Water en Felix Van Groeningens Belgica. Laurian Callebaut en Indra Cauwels ziet u voor het eerst op uw scherm, maar zij deden in het theater al ervaring op. De ouders van Lisa worden door Lucas Van den Eynde en Viv Van Dingenen gespeeld. Hoewel Viv Van Dingenens speech op Lisa’s begrafenis niet helemaal binnenkwam, zetten ze toch een geloofwaardige echtpaar neer, waarvoor we hopen dat ze de antwoorden krijgen die ze zoeken.

GR5 roept nog niet dezelfde honger naar meer op als de reeks Beau séjour destijds, maar toch is het zo’n serie die je wil bingewatchen. Dat Eén ons laat wachten, maakt het alleen maar spannender. Als de vier vrienden vijf jaar gewacht hebben om te weten wat er met Lisa gebeurd is, kunnen wij wel een paar weken aan. We hopen wel dat het geen non-verhaal is, waarbij het uiteindelijk om het avontuur draaide en we geen antwoorden krijgen. Persoonlijke ontwikkeling is natuurlijk ook mooi, maar niemand zit te wachten op een onopgelost mysterie.

7.5
Met:
Violet Braeckman, Boris Van Severen, Saïd Boumazoughe, Lucas Van den Eynde, Viv Van Dingenen
Regie:
Jan Matthys

aanraders

Shôgun – Seizoen 1

Het wil het Game Of Thrones van Disney+ worden,...

The Bear – Seizoen 3

Dat tweede seizoen. Wat een uppercut! Het voorbeeld van...

verwant

Skunk

Samen met Pieter Van Hees, Fien Troch en Felix...

Groenten uit Balen

Niemand die er nu nog graag aan terugdenkt, maar...

De Ronde

De 94ste Ronde van Vlaanderen,...

Suske en Wiske :: De Texas Rakkers

Net zoals eender welk ander land, schijnen we in...

recent

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

Luigi Critone & Gipi :: Aldobrando

De Italiaanse vakmannen Luigi Critone en Gipi maakten van...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

Bart Schoofs :: Morgen weer een brt – Kind aan huis

Online mag Bart Schoofs dan behoorlijk aanwezig zijn met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in