Frezzato :: De Wachters van de Maser: 4. De Heilige Bol & 5. Het Verloren Dorp

Met de twee laatste delen komt De Wachters van de Maser tot een einde. De hoofdreeks uit het werk van Massimiliano Frezzato is nu eindelijk helemaal beschikbaar in vertaling. Grafisch is Frezzato geniaal, maar wat het scenario betreft hinkt deze strip toch zwaar achterop.

In de jaren ’90 was Massimiliano Frezzato één van de snelst rijzende sterren in de Europese stripwereld. Hij debuteerde kort na zijn studie aan de kunstacademie van Turijn met de strip Margot (op scenario van Jerome Charyn). Er verschenen twee delen van deze reeks, waarvan enkel het eerste vertaald werd naar het Nederlands. In 1996 ging dan De Wachters van de Maser van start, een eigenzinnige mix van SF- en fantasy-elementen waarin Frezzato voor het eerst echt zijn eigen ding deed en ook zelf het scenario verzorgde. Frezzatos stijl bleek erg in trek bij het bekende magazine Heavy Metal. Het eerste deel van de reeks verscheen in vertaling bij Talent, maar daarna bleef het ook nu weer stil. Na een eerste cyclus van vijf delen maakte Frezzato nog één deel van een vervolgcyclus met tekenaar Fabio Ruotolo, maar daarna verdween De Wachters van de Maser van de radar. Frezzato legde zich meer toe op illustraties, schetsboeken en korte gagstrips.

Enkele jaren terug gunde uitgeverij Arboris De Wachters van de Maser dan toch een tweede kans. Zij bundelden de twee eerste albums in één bundel, waardoor de recent verschenen delen vier en vijf eigenlijk de oorspronkelijke albums vijf en zes bevatten; het slot van het verhaal van Zerit en zijn reisgezellen. Voor deze gelegenheid lazen we de ganse reeks als geheel. Hierbij valt echt op dat Frezzato geen natuurtalent is als scenarist. Hij heeft zonder twijfel interessante ideeën, maar hij heeft wat extra sturing nodig. Online vonden we dat Nikita Mandryka meehielp met het schrijven vanaf het derde album. Het is wat vreemd dat die bijdrage nergens vermeld staat in de albums van Arboris. Dit zou nochtans niet onverdiend zijn, want de latere albums in de reeks zijn zonder twijfel de sterkste. Hierin staat de fantasie van Frezzato het best in dienst van het verhaal.

Zerit is één van de wachtmeesters in het Maserdorp en vertrekt in het eerste deel van de reeks op zoek naar de mythische Toren. Tijdens zijn zoektocht sluiten zich verschillende gezellen bij hem aan. Ook de tegenstanders die hij tegenkomt zijn vaak eerder bizar dan angstaanjagend. Humor neemt een belangrijke plaats in in deze reeks. Ook door die humor is De Wachters van de Maser alleszins een bijzondere reeks. Ondanks de hulp van Mandryka blijft het scenario wel het zwakke broertje van de reeks. Alles blijft te veel van hot naar her gaan en de losse ideeën worden nog te weinig een geheel.

Grafisch blijft Massimiliano Frezzato één van de grootste talenten uit de Europese strip. Hij tekent perfecte realistische figuren in combinatie met gedetailleerde fantasiewezens, aangevuld met een briljante inkleurtechniek. Het kijken naar zijn pagina’s is al puur genieten. We blijven hopen dat hij ooit een samenwerking zal aangaan met een sterke scenarist zodat zijn grote talent kan excelleren in een strip die een echte klassieker kan worden in tekeningen én verhaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 5 =