Eindejaarslijstje 2017 van Mattias Baertsoen

  1. Vince Staples :: Big Fish Theory      Ruw, hard en compromisloos, zo hebben wij onze hiphop het liefst. Straight Outta Compton herstelt Vince Staples — dertig jaar na N.W.A. en samen met zijn maatje Kendrick Lamar — zijn thuisstad Compton in eer als Hiphop’s West Coast Mecca.
  2. Arca :: Arca      De Venezolaanse producer Arca is een van de minst makkelijk te doorgronden artiesten van zijn generatie. De ene dag duikt hij met Kanye in de studio, om de dag erna aan dit soort betoverende soloplaten te werken, waarop hij zijn fantasie de vrije loop laat. Alsof Anohni en Aphex Twin samen een cyborg baarden.
  3. Kendrick Lamar :: DAMN.      “Your best one to me”, tweette Kendrick zijn moeder over dit album. Moeders hebben niet altijd gelijk, zo is “DAMN.” net iets minder dan zijn voorgangers, maar nog steeds goed genoeg voor een podiumplaats in dit lijstje.
  4. GAS :: Narkopop      Na zeventien jaar komt de Duitse klankentapper Wolfgang Voigt opnieuw aan de oppervlakte. Het was het wachten waard. “Narkopop” klinkt alsof de Berlijnse technotempel Berghain zich in uw diepvries heeft gevestigd.
  5. Björk :: Utopia      In The Guardian omschreef Björk “Utopia” als “een eiland waar planten monden hebben, of rondzweven als kolibries, of uit je handen groeien”. Wederom welkom in de wonderlijke wereld van Björk.
  6. Four Tet :: New Energy      De Britse electronicamagiër Four Tet, dat is een beetje zoals Greg in het voorjaar: stelt nooit teleur.
  7. Soulwax :: FROM DEEWEE      The Brothers worked it out. Met “FROM DEEWEE” zet Soulwax zijn status van meest getalenteerde band van het land kracht bij.
  8. Melanie De Biasio :: Lillies      Charleroi, naar wat men zegt de lelijkste stad van België, heeft de mooiste stem gebaard. Melanie De Biasio betovert.
  9. STUFF. :: Old Dreams New Planets      STUFF. is altijd al een geweldige liveband geweest, nu hebben ze die explosiviteit ook in de studio teruggevonden. Futuristische funk van eigen bodem.
  10. Mount Eerie :: A Crow Looked At Me      Phil Elverum maakte een prachtplaat over zijn vrouw die hij verloor aan kanker. De eerlijkheid en hartzeer zijn haast ondraaglijk: “I don’t want to learn anything from this / I love you”.

De beste concerten

1. Bon Iver, Primavera Sound
2. Ryan Adams, Tivoli (Utrecht)
3. Cigarettes After Sex, Best Kept Secret
4. Solange, Primavera Sound
5. Soulwax, AB
6. Lali Puna, Gebäude 9 (Keulen)
7. Arcade Fire, Best Kept Secret
8. Rhye, Cactus Festival
9. Godspeed You! Black Emperor, La Condition Publique (Roubaix)
10. Kraftwerk, Koningin Elisabethzaal
11. Aphex Twin, Primavera Sound
12. The Jesus & Mary Chain, AB
13. Kurt Vile, OLT Rivierenhof
14. The National, Vorst Nationaal
15. Slowdive, Botanique
16. The Notwist, Vooruit
17. Radiohead, Best Kept Secret
18. Run The Jewels, AB
19. Fleet Foxes, AB
20. Anderson .Paak, AB

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + dertien =