Eindejaarslijstje 2015 van Mattias Baertsoen

  1. Kendrick Lamar :: To Pimp A Butterfly      King Kendrick zwaait tegenwoordig de scepter, niet alleen over de hiphopwereld, maar over de hele muziekscene. Moeiteloos degradeert hij iedere andere rapper van zijn generatie tot waterdrager. Vergeet geen schijfje citroen in dat Spa’tje, beste Kanye. Sly Stone, George Clinton en Curtis Mayfield: in dàt rijtje hoort Kendrick thuis.
  2. Björk :: Vulnicura      Met Vulnicura maakte Bjork haar beste plaat sinds Vespertine, en die is intussen al vijftien jaar oud. Klankentappers The Haxan Cloak en Arca spelen Björk haar IJslandse pracht(stem) af tegen een decor van spartaanse elektronica en bevreemdende klanken. Het levert een wondermooi spektakel op.
  3. Jamie xx :: In Colour      Eerlijk? We hadden nog straffer verwacht van Jamie xx. Had hij het niveau van zijn vooruitgeschoven nummers als “Far Nearer” en “All Under One Roof Raving” aangehouden, dan was hij de enige die Kendrick Lamar dit jaar pijn kon doen. Maar hij blijft er net onder. Net.
  4. Floating Points :: Elaenia      “Het resultaat is een album waar we geen etiket voor liggen hadden: klassieke muziek, elektronica, disco, rock, … allen schieten ze tekort”, schreven we begin november over Elaenia. Een passend etiket hebben we nog steeds niet gevonden, maar het album nestelt zich per luisterbeurt dieper en dieper in onze poriën. Een naam voor de toekomst, deze Floating Points.
  5. Kamasi Washington :: The Epic      Wij kennen ongeveer evenveel van jazz als Benito Raman van bedachtzaamheid. Maar dit album deed ons goesting krijgen om ons in het genre te verdiepen. Inmiddels telt onze platenkast een handvol klassiekers, waar dit drieledig debuut zonder schroom mag naast staan.
  6. Arca :: Mutant      Deze Venezolaanse geluidsfetisjist slaagt erin enorm veel gevoel te leggen in zijn puur elektronische muziek. Vorig jaar viel zijn debuut Zen net buiten onze top tien, dit jaar staat hij op zes. Benieuwd waar dat gaat eindigen.
  7. Sufjan Stevens :: Carrie & Lowell      Hors catégorie. Te persoonlijk om te beluisteren — je voelt je een vieze voyeur die zijn neus ergens in steekt waar hij geen zaken mee heeft — , laat staan er wat over te schrijven. Waarom op zeven? Simpel, via lotjetrek.
  8. Ibeyi :: Ibeyi      “Wemile Oshun/ Oshun dede/ Alawede Wemile Oshun/ Moolowo beleru yalode moyewede.”Wie wereldmuziek zo interessant kan brengen als deze Frans-Cubaanse tweeling, verdient een plek in onze top tien.
  9. A$AP Rocky :: AT.LONG.LAST.A$AP      2015 was een echt boerenjaar voor de hiphop. Kendrick Lamar torende er hoog boven uit. Maar in zijn kielzog staken onder meer Earl Sweatshirt, Vince Staples, BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah, Action Bronson, Joey Bada$$, Cannibal Ox, Dr. Dre (!) en deze A$AP Rocky prima platen ineen.
  10. Beach House :: Depression Cherry      Een streepje shoegaze, dat was wat Beach House nodig had. Wij vertelden het al jarenlang tegen onze buurman. Toen maakte de band Depression Cherry en moesten wij naar iets anders zoeken om iedere ochtend over te leuteren.

De beste concerten (of toch die waar we bij waren)

1. Run The Jewels – Primavera Sound
2. Antony & The Johnsons – Primavera Sound
3. Róisín Murphy – Rock Werchter
4. The Jesus & Mary Chain – Lokerse Feesten
5. Kamasi Washington – AB Club
6. Sufjan Stevens – Bozar
7. King Midas Sound & Fennesz – De Vooruit
8. Sleaford Mods – Beursschouwburg
9. Låpsley – Botanique
10. Melanie De Biasio – De Vooruit

2016

ANOHNI (= Antony, die zijn Johnsons inruilde voor Hudson Mohawke en Oneohtrix Point Never achter de knoppen) en David Bowie. Maar hopelijk ook James Blake en Frank Ocean.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × twee =