Goudswaard :: Ridiculand: 1. Balthasar

Via Strip 2000 presenteert de jonge Nederlander Wouter Goudswaard zijn werk nu aan een breder publiek. Ridiculand is het eerste deel van een nieuwe reeks over een redelijk absurd koninkrijk. Goudswaard toont zich een beloftevol scenarist.

Onze sympathie heeft hij al langer, die Wouter Goudswaard. Hoewel de man nog maar net de kwarteeuw gepasseerd is, publiceert hij al vele jaren zijn hersenspinsels ergens online of in een uitgave in eigen beheer. Zijn eerste werk kon nog geklasseerd worden onder de noemer verdienstelijk amateurwerk. De laatste jaren heeft de ervaring en het zelfvertrouwen zijn werk op een hoger niveau gebracht. Nadat Syndikaat eerder vorig jaar het eerste deel van de reeks Schaap & Godin uitbracht, doet de uitgever nu (in samenwerking met Strip 2000) hetzelfde met Goudswaards nieuwste creatie Ridiculand.

Ridiculand werd vorig jaar gelanceerd als een webcomic met de voorpublicatie van Balthasar. In het gelijknamige land regeren een koning en een koningin. Hun zoon Balthasar is een echt zorgenkind. Hoewel hij de volwassen leeftijd bereikt heeft, ziet hij er echter nog altijd uit als een baby. Enkel zijn gigantische snor verraadt de volwassen leeftijd. De koningin wil dat Balthasar opgroeit en een man wordt, een lastige taak die ze aan enkele van haar knechten opdraagt. Dit eenvoudige gegeven is voor Wouter Goudswaard voldoende aanleiding om zijn duivels te ontbinden in dwaasheden en absurditeiten. Als een meer aaibare variant van Victor & Vishnu is Ridiculand perfect geschikt voor de liefhebbers van hetzelfde soort humor.

Wouter Goudswaard toont zich met dit lange verhaal meteen als een beloftevol scenarist. Ondanks het simpele gegeven waaraan Balthasar opgehangen wordt, houdt hij de aandacht van de lezer toch tot aan het einde vast. Hopelijk kan hij in een vervolg bovendien elementen hernemen of verder laten evolueren, waardoor Ridiculand meer wordt dan een lang uitgesponnen gagstrip. Het verhalende is een sterker punt van Goudswaard dan de humor. Die blijft ook in Ridiculand redelijk braaf en valt daardoor dan ook niet echt op. De focus op een langer verhaal met absurde elementen in Balthasar lijkt ons dan ook een sterke keuze voor zijn volgende strips.

Als alumnus van de opleiding Beeldverhaal aan Sint-Lukas Brussel is Goudswaard toch opvallend zichzelf gebleven. Heel wat van zijn studiegenoten neigen toch sterker naar een meer kunstzinniger discours, waar Goudswaard consequent voor een toegankelijke cartoonstijl blijft kiezen. Hij koos na zijn afstuderen ook meteen voor een loopbaan met zowel persoonlijk werk, als strip- en illustratiewerk in opdracht. Daardoor heeft hij minder het aura van de gekwelde kunstenaar om zich heen. Zijn vrolijke en uitbundige werk straalt daarentegen uit het hele album.

Zijn vorige strip Schaap & Godin verscheen bij uitgeverij Syndikaat. Sinds kort heeft die uitgeverij een pact gesloten met het explosieve Strip 2000. Deze uitgeverij lijkt onverdroten aanwezig te zijn en heeft met samenwerkingen met o.a. Syndikaat en Zone 5300 de eigen scope nog verder verbreed. Tegelijk geeft de samenwerking aan een album als Ridiculand te gelegenheid om veel breder verspreid en gepromoot te worden, dan wat Syndikaat alleen zou kunnen doen. Ridiculand is de start van een nieuwe reeks die heel wat beloftes inhoudt voor de toekomst van Wouter Goudswaard. Zijn werk mag hier en daar wel wat meer weerhaakjes krijgen, toch is de alom aanwezige vrolijkheid en onschuld ook een verademing in het door cynische en ironische helden geregeerde stripwereldje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × twee =