Arbeid Adelt! :: Slik

Door

Een kwarteeuw na de release van Des duivels oorkussen gooit het prettige combo Arbeid Adelt! eindelijk terug een snedig schijfje op de markt.

Slik: de titel is kort en krachtig. Die vlag dekt echter de lading: 40 minuten muziek verspreid over elf nummers, van lang tot superkort met zowaar een instrumental als toetje. Arbeid Adelt! doet waar het zin in heeft en daar is het trio goed in. Marcel Vanthilt blijft de Paul Van Ostaijen van de popmuziek, Luc Van Acker een regelrechte gitaarwizard en Jan Vanroelen — in het dagelijks leven grafisch ontwerper — mag weer loos gaan met stevige, op zijn Mac geproducete, elektrobeats — af en toe overgoten met een heerlijke saxriff.

En toch is het niet allemaal goud wat blinkt. Slik kent enkele uitschieters als opener “Popcornmario”, met die typerende mix van beat, sax, gitaar en Nederlandstalige no nonsense tekst. Single “50000 hi-hats” is niet mis, maar Arbeid Adelt! heeft ook veel betere nummers uitgebracht dan dit. “Navarduaskas” legt een link met — waarom ook niet? — een Litouwse coureur en valt verder vooral op door de funky gitaar van Vanacker die ook op “Niemandsland” domineert, later gevolgd door de sax. Mooi zo.

“Mediterrannee (zo hoort het aan de zee)” drijft op een swingende baslijn die wonderwel past bij de glanzende lakschoenen van een aardig op de sax toeterende Vanroelen. In “Bedankt & tot ziens” verwijst Vanthilt naar zijn verleden als lichttechnieker bij TC Matic middels de flard “Viva Marcel et les mademoiselles” uit “Viva boema”. Het einde van de instrumentale uitsmijter “Asta-astra” doet het dan weer met Duitse marsliederen; Arbeid Adelt! ten voeten uit.

Af en toe zouden we liever hebben dat er aan de teksten van Vanthilt wat meer vlees zit. Met vroeger werk als pakweg “Ik sta scherp” of “De man die alles noteert” bewees hij namelijk meer in zijn mars te hebben dan de sfeervolle nonsens van Slik. De elektronische gelaagdheid doet bij momenten onwillekeurig aan Kraftwerk denken. Laat Arbeid Adelt! elk jaar met de nodige huisvlijt een album maken en — geloof ons — ze schudden een single als “The Model” uit hun mouw. Overtuig jezelf en de buren door “Nergens heen” (met bigband, potverdorie) of “Lekker westers” nog eens door de speakers te laten knallen.

Even geen gezeik: Slik is een bijzonder leuk plaatje met sterke nummers. Belangrijker is echter dat Arbeid Adelt! opnieuw creatief is en dat de heren momenteel op de hort zijn met zowel nieuw als ouder werk. De bassen pompen door de boxen, de gitaar snijdt dwars door de tweeters en Marcel, die staat geen minuut stil. Zowel in de huiskamer of in een concertzaal weet Arbeid Adelt! je dus nog van je sokken te blazen, maar volgens de bijsluiter van Slik hebben tranquillizers hierbij geen effect.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + 18 =