Jamie xx :: 23 oktober 2015, AB

Tegenwoordig nog meer Trending dan de rechter van Kevin De Bruyne: Jamie xx. De Britse producer en bandlid van The xx bracht eerder dit jaar zijn debuutplaat uit en komt dat vieren met een DJ-set in de AB, die op geen tijd uitverkocht raakte. Net als onze Rode Duivel barst Jamie xx van het talent, maar blijft hij ook bijzonder nuchter onder alle aandacht en succes.

Amerikaanse supersterren als Drake en Alicia Keys staan in de rij om samen te werken met de schuchtere Jamie xx. Maar de afgelopen jaren werkte de Brit in de luwte aan zijn eigen soloplaat In Colour waarop hij zich een meester toonde in het samenbrengen van weemoed en extase. Dat album zal binnen enkele maanden bovenaan heel wat eindejaarslijstjes prijken, en de media probeert van Jamie xx intussen een echte Superstar DJ van te maken, getuige de enorme promocampagne die Studio Brussel deze week nog optrok. Jamie behoudt echter zijn kalmte en bescheidenheid, zo neemt hij vanavond zijn plaats achter de draaitafels haast onopgemerkt over van de vaste tourdeejay Jon Rust, die het overigens helemaal niet slecht deed als opwarmer.

Geruggensteund door enkele groene lasertralen begint Jamie zijn set met “Stranger In A Room”, een eigen nummer dat erg vertrouwd klinkt door de zang van The xx-zanger Oliver. De track gaat naadloos over in “Sleep Sound”, nog een eigen creatie, dat al iets dansbaarder klinkt. Vanaf dan wordt genadeloos op de benen gemikt, zo volgt flink wat garage house, en zwiert Jamie er ook plots zijn herwerking van “You’ve Got The Love” van Florence + The Machine tegenaan. De Brit speelt in op het moment en draait enkel met vinyl. Een gênante situatie zoals bij Dimitiri Vegas & Like Mike, toen ze enkele weken terug op Laundry Day hun set niet konden aanpassen omdat de hele zwik voorgeprogrammeerd op een USB-stick stond, zal Jamie niet overkomen.

Via deze DJ-set vertelt Jamie xx het verhaal van zijn debuutplaat In Colour, maar evengoed dat van zichzelf. Je leert hem kennen door de muziek waarmee hij opgegroeid is, die ook de inspiratie vormt voor zijn eigen werk. Zo laat hij zijn “All Under One Roof Raving” overgaan in een portie grime, de Britse hiphopvariant die aan het begin van dit millennium hoge ogen gooide in zijn thuisland. “NY Is Killing Me” wordt dan weer gevolgd door de zware bassen die ons naar onze oordoppen doen grijpen van “Skeng” (The Bug), een duidelijke invloed voor dat nummer.

Bij een DJ-set staat of valt alles bij smaak. En laat net datgene zijn waar Jamie xx in uitblinkt. “Could Heaven Ever Be Like This” van Idris Muhammad, dat Jamie samplet op zijn eigen “Loud Places”, is een geweldig disconummer dat enkele maanden geleden niemand kende en nu meegezongen wordt door de volledige AB. Jamie varieert ook, zo herkennen we het geweldige, jazzy “De I Comahlee Ah” van drummer Michael Carvin en saxofonist Jackie McLean, net als het pittige “Mind Your Own Business” van post-punkband Delta 5 en de minimal technotrack “Cassiopeia” van Kölsch. Finaal scoort Jamie nog met een hattrick van eigen makelijk: “Loud Places”, “I Know There’s Gonna Be Good Times” en de soulvolle house zijn “Girl”.

De zin “I go to loud places to search for someone to be quiet with” uit dat “Loud Places” zindert vervolgens nog enkele uren na. Geborgenheid in een DJ-set steken, je moet het maar kunnen. De volgende keer dat we Jamie xx treffen, zal het wellicht weer veilig achter de twee frontleden van The xx zijn, waarvoor hij volop nieuwe nummers aan het schrijven is. Maar na vanavond weten we dat Jamie zeker niet de meest eentonige, maar misschien wel de kleurrijkste van het trio is. Een man met eindeloos veel talent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 5 =