Haine :: Het Mirakel van Vierves

De Ardennen spreken tot de verbeelding. Niet alleen Jean-Claude Servais beseft dat. Het Mirakel van Vierves is het debuut van Inne Haine en speelt zich af in een klein Ardens dorpje.

Elke stripliefhebber kent de verhalen van Jean-Claude Servais. In zijn talloze albums vertelt hij bijna altijd over plaatselijke geschiedenis en legenden in de Ardennen. Net de kleine, afgelegen dorpjes hebben vaak een schat aan dorpsverhalen die een dankbare bron vormen voor bijvoorbeeld strips. Ook Inne Haine raakte tijdens een workshop in haar opleiding aan Sint-Lukas gefascineerd door zo’n dorpje. Ze liet zich vrij inspireren voor het verhaal over het fictieve Vierves-sur-Hayne.

In dit dorpje wordt het hert Gérard zo goed als verafgood. Hij speelt een centrale rol in een dorpslegende die zegt dat een eenvoudige maagd door haar goedheid voor het hert dankzij de heilige Antonius toch zwanger werd via onbevlekte ontvangenis. De cultus die over Gérard tot stand kwam, trekt elk jaar heel wat toeristen naar Vierves. De plaatselijke middenstand vaart er wel bij. Tegelijk wordt aan het jaarlijkse afvallen van het gewei van het hert een wedstrijd verbonden. Wie een van de beide afgevallen stangen vindt, wint een prijs. Tijdens de dorpsfeesten vindt de prijsuitreiking plaats. Wanneer François op een dag per ongeluk Gérard doodrijdt, gaan de poppen dan ook aan het dansen. Niemand mag dit te weten komen, maar toch waren er getuigen. Terzelfdertijd biedt de dood van Gérard ook onverwachte, maar riskante opportuniteiten voor François.

Met Het Mirakel van Vierves toont Inne Haine zich een rastalent in het vertellen van (tragikomische) verhalen. Hoewel er heel wat personages in dit verhaal voorkomen, is het nergens moeilijk om te volgen. Haine behoudt het overzicht in haar wirwar van plotwendingen. Tegelijk zorgt net het ambitieuze scenario er in grote mate voor dat deze strip het niveau van het typische Ardennen-verhaal overstijgt. Daarbij kan gedacht worden aan Jean-Claude Servais die door zijn enorme productie doorheen de jaren een soort karikatuur geworden is. Inne Haine kiest voor een klein dorp met een typische legende, maar zet vooral haar personages centraal. Het zijn net die personages die het verhaal echt boeiend maken. Haar mix van betrokkenheid met een ironische ondertoon werkt erg goed.

Inne Haine is een volgende alumna van Sint-Lukas Brussel. Met hun opleiding Beeldverhaal brachten ze de voorbije jaren al tal van veelbelovende striptalenten voort. Het bestaande Vierves-sur-Viroin werd verplaatst naar het stripverhaal als Vierves-sur-Hayne. Na het afstuderen werkte ze het idee verder uit tot een volwaardige striproman. Bij Oogachtend krijgt die bovendien een prachtige matte uitvoering in harde kaft. De uitgave doet de kwaliteiten van dit debuut alle eer aan.

Bij Oogachtend verschijnt elk jaar in oktober een reeks albums. In 2014 kregen het nieuwste album van Brecht Evens (Panter) en het debuut van Ben Gijsemans (Hubert) al veel aandacht in de pers. Toch mag dit niet betekenen dat Het Mirakel van Vierves zou moeten onderdoen voor haar Vlaamse collega’s. Haines tekeningen mogen dan wel minder explosief zijn of uitblinken in visuele poeha, haar Mirakel van Vierves is een schitterende combinatie van sfeervol teken- en kleurwerk met een voldragen scenario. Inne Haine is een welgekomen aanvulling op de al rijkbevolkte Vlaamse vijver van striptalent. Van haar kunnen we de komende jaren zeker nog andere fijne verrassingen verwachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − 2 =