The Airborne Toxic Event :: Such Hot Blood

82799196

Tot twee keer toe werd de Europese release van Such Hot Blood uitgesteld. Een officiƫle verklaring kwam er niet, maar de muziek sprak boekdelen. Het bitterzoete dat de vorige twee platen domineerde, werd ingeruild voor koude ontnuchtering. Heeft Mikel Jollet dan echt niets meer om gelukkig om te zijn?

Kunstenaars beweren wel eens dat niets zo goed is voor het creatieve proces als pijn en ellende. Het kan niet anders of Mikel Jollet vindt op dagelijkse basis steun in die mantra. Twee auto-immuunziektes, een gebroken hart dat maar niet lijkt te helen en een familie waarin zowat iedereen getroffen wordt door kanker, je kan het als artiest slechter treffen. Na een aantal essays en kortverhalen die hij zelfs niet aan de straatstenen verkocht kreeg, besloot Jollet zich dan maar volledig op de muziek te storten. Op All At Once, de vorige plaat van de band, kreeg hij niets dan lof van collegaā€™s en critici vanwege het literaire karakter van zijn songteksten; maar hoewel Amerikanen wel eens durven beweren dat overdaad zelden schaadt, drijft Jollet zijn literaire ambities een aantal stadia te ver door op Such Hot Blood.

Het resultaat? Een snooze-o-ramaverpakt als nicheproduct voor de gevoelige luisteraar die zoekt naar tekstuele meerwaarde. ā€œBride & Groomā€ en ā€œDublinā€ bewijzen dat de frontman wel degelijk een gouden pen heeft, maar na twee albums wordt de gevoelsmatige aanpak van Jollet eerder een vervelende gimmick. Geen opwindende rock-ā€˜n-roll meer, enkel en alleen nog emotionele kommer en kwel. In dat opzicht beluister je Such Hot Blood dan ook best als een plaat die het beste probeert te maken van een netelige situatie. When life gives you lemons, make lemonade, om nog maar eens een Amerikaanse boutade te gebruiken. Jammer genoeg krijg je al snel zure oprispingen van de tien citroenen die je deze keer mag verwerken.

Single ā€œTimelessā€ is zowat het schoolvoorbeeld van hoe je een pakkende track de nek omwringt. Begin met een enkele strijker om duidelijk te maken dat het zeker geen vrolijk nummer is, om dan verder te gaan met een diepdroeve bastoon die je doorheen het nummer herhaalt. Plak daar ongeĆÆnspireerde gitaarpartijen op en lyrics die Chris Martin zelfs te melig vindt om uit te kramen; et voila! Alles mag dan misschien tijdloos en eeuwigdurend zijn, dit nummer kan niet snel genoeg in de vergeethoek verdwijnen. ā€œThis Is Londonā€, ā€œThe Fifth Dayā€ en ā€œElizabethā€ zijn mogelijk nog een graad erger. Jollets schrijvende ego dringt zich helemaal op en verbant topmuzikanten zoals violiste Anna Burbank zo naar de achtergrond. Waarom de rest van de band tevreden moet zijn met een rol als figurant, het blijft een raadsel.

Of je zweert bij het opgeblazen emotionele geweld dat Jollet op je afvuurt, of je rent al huilend weg terwijl het bloed uit je oren stroomt. The Airborne Toxic Event is een van die vele bands waarvan de tekstschrijver dringend een keuze moet maken tussen een bloeiende carriĆØre als eenzame romancier of gedeelde roem met een aantal muzikanten die misschien niets meer zijn dan een middel om een gemeenschappelijk doel te bereiken. De absolute pareltjes die de band in het verleden afleverde, bewijzen dat een getalenteerde singer-songwriter wel degelijk kan overleven als deel van een groter geheel. Wat er dan precies gebeurde bij de voorbereidingen rond de derde plaat? Zo veel vragen die smeken om een antwoord; kijkt u ook al uit naar het interview?

4
http://www.theairbornetoxicevent.com
Membran

verwant

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van Belgiƫ: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist Ć©n een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in