Dour 2013 :: Een feestje voor vijfentwintig jaar alternatieve hoogmis

Vijfentwintig jaar geleden vond de eerste editie van Dour Festival plaats, toen nog met slechts één podium, een handvol lokale Franstalige bands en een slordige 2000 toeschouwers. Een kwarteeuw later is het festival uitgegroeid tot een van de grootste van België met internationale allure. Vijfentwintig jaar hoogmis van al wat alternatief is en niet op andere festivals past, dat vraagt om een feestje.

Dour, dat is echter ook altijd een overrompeling aan artiesten, podia en bands, waarbij de bomen al eens door het bos niet meer zichtbaar zijn. Daarom loodst enola u bij deze door tien hoogtepunten te midden van een slordige 250 geprogrammeerde groepen.

Raketkanon – donderdag – Jupiler X Marquee

Geen betere band om je op de eerste dag in de Jupiler X Marquee wakker te schudden dan Raketkanon. Het geniaal gekke viertal speelt een gewelddadige mix van sludge, noiserock en hardcore. Heeft u Raketkanon nog niet gezien? Dan verbleef u de voorbije maanden wellicht op een andere planeet. De explosieve Gentenaren speelden zichzelf en zo goed als elke Vlaamse en Nederlandse club al in de prak. Geen twijfel dat ook Dour zal volgen.

http://www.raketkanon.com/

Jungle By Night – donderdag –Dance Hall

Liever wakker gegrooved worden dan wakker geknald? (al spelen ze niet tegelijkertijd met Raketkanon, u kan ze dus ook gewoon beide gaan bekijken!) Wie vroeg afzakt naar het festivalterrein kan deze Nederlandse afrofunkformatie aan het werk zien. Ook al zijn het allemaal Amsterdamse bleekscheten, grooven doen ze alsof ze collectief een dubbele bloedinfusie van Fela Kuti en Mulatu Astatke hebben gekregen, terwijl ze de magic funk juice van James Brown himself achterover hebben zitten slaan.

http://www.junglebynight.com/

BadBadNotGood – donderdag – Boombox

Toegegeven, covergroepen zijn doorgaans weinig zaaks, maar dit piepjonge pianotrio uit Los Angeles springt wel erg creatief om met hiphop-, dubstep- en wonkyklassiekers in wording, zoals “Yonkers” en “Limit To Your Love”. Voeg daar dan nog wat frisse eigen composities bij en dit is een goede kanshebber voor een hoge toppen scherende show.

https://badbadnotgood.com/

Bonobo -donderdag -Dance Hall

Bonobo maakt nooit twee keer dezelfde plaat, maar levert wel steeds kwaliteit af. Van de vollere bandsound op succesalbum Black Sands ging hij op het recente The North Borders opnieuw voor een meer elektronisch geluid met een sterke voeling voor recente ontwikkelingen in de IDM-scene, zonder echter die typische mellow aanpak uit het oog te verliezen. Eerdere passages waren al zwaar de moeite, hopen dat het nieuwe materiaal zich even goed naar het podium vertaalt.

http://bonobomusic.com/

The Black Heart Rebellion – vrijdag – Cannibal Stage

De West-Vlaamse Gentenaars krijgen oververdiend de eer om het meest interessante podium van vrijdag — ook geprogrammeerd: Maybeshewill! Pelican! Torche! Amenra! Converge! — te openen. Wie Har Nevo, hun indrukwekkende tweede plaat, gehoord heeft, weet waarom de post-/doemrockers tot de Belgische undergroundtop behoren. Diegene bij wie de band geen belletje doet rinkelen, moet gewoon om 14 uur naar de Cannibal Stage afzakken. Het wordt zeker en vast een unieke luisterervaring.

http://www.theblaeartrebellion.com/

STUFF. -zaterdag – Boombox

Nog een roedel jonge snaken die wel eens een cover in hun setlist durven binnensmokkelen, maar dan van eigen kweek. STUFF. ontstond als een maandelijkse jamband onder leiding van drumtalent Lander Gyselinck in de Gentse club White Cat, en wist zich doorheen die regelmatige jamsessies een heel eigen geluid aan te meten, beïnvloed door de ontwikkelingen in hedendaagse hiphop, dubstep en allerhande IDM-strekkingen, maar even goed door de ervaringen van de verschillende muzikanten in de jazzwereld. Live sowieso een knaller.

http://stuffmusic.bandcamp.com/

Hellfish – zaterdag – Cannibal Stage

Gabbermuziek op Dour? Euh, wat? Wees maar gerust, de echte Dourganger kan alles aan. Maar toch is Hellfish eentje voor de volhouders. Julian Cobb, sinds 1996 (!) actief als Hellfish, kan op Dour 2013 doen wat zijn Franse collega van Radium teweegbracht: met bikkelharde industriële hardcore en hyperkinetische breakcore een uitzinnige massa doen hakken. Hellfish doet zijn beats graag versnellen tot meer dan 200 BPM, dus wees er maar zeker van dat u zaterdagnacht zal beven van de adrenaline. U bent gewaarschuwd.

http://www.discogs.com/label/deathchant/

Ultramagnetic MC’s -zaterdag -Dance Hall

Legendarische hiphopgroep met onder meer weirdo Kool Keith in de rangen (die zijn eerste stappen in de hiphopwereld zette in deze groep), die hopelijk voor een old school boom bap feestje zorgen. Critical Beatdown is een vroege hiphopklassieker die al te vaak genegeerd wordt ten voordele van veel minder interessant materiaal van bekendere tijdgenoten.

http://www.koolkeith.co.uk/

Flying Lotus -zaterdag -Dance Hall

Van old school hiphop naar de meest vooruitdenkende stromingen ervan. Flying Lotus is al een aantal jaar een van de absolute vaandeldragers en inspiratiebronnen van een hele schare producers, en heeft reeds twee meesterwerken (Los Angeles en Cosmogramma) op zijn naam staan. Live bovendien steevast ondersteund door spacy visuals die hij samen met zijn beats zelf bedient vanop de laptop.

http://flying-lotus.com/

Kadaver – zondag – Cannibal Stage

Laat gauw nog een lange baard groeien en schaf u voor zondag alsnog platformschoenen en olifantenpijpen aan, want het Berlijnse Kadaver klinkt op en top als seventies doom/hard rock. Superbe stonerriffs, een betoverende stem, weergaloze solo’s en vurige drums: geen andere band herinnert beter aan de klassieke Black Sabbath. Om u nog meer te overtuigen: in april was Kadaver een van de hoogtepunten op het Roadburn Festival. Beluister ter voorbereiding alvast zijn tweede wapenfeit Abra Kadaver; ‘t is een pareltje.

http://facebook.com/kadaverofficial/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 + negentien =