Een nieuwe lente, een nieuwe Iron & Wine

Na het ietwat ontgoochelende Kiss Each Other Clean uit 2011, heeft Sam Beam van Iron & Wine alweer een nieuw album klaar, het vijfde ondertussen, EPs en compilaties niet meegeteld: Ghost On Ghost. Trouwe fanaten kunnen alvast hun matje voor hun favoriete platenwinkel uitrollen op de nacht van 14 april.

Het album is geproduceerd door ouwe getrouwe Brian Deck, die ook verantwoordelijk was voor pareltjes als Our Endless Numbered Days uit 2002. Andere medeplichtigen zijn onder andere Rob Burger van Tin Hat Trio, Steve Bernstein, jazz drummer Brian Blade, trombonist Curtis Fowlkes van de Jazz Passengers, Tony Garnier die zich ook live een weg door de liedjes van de krakende Bob Dylan bast en Doug Wieselman van Antony & the Johnsons. Met andere woorden: wie had gehoopt op een wat ingetogener, soberder album dan de laatste twee van Iron & Wine, is eraan voor de moeite.

Sam Beam zegt zelf dat hij na de “spanning” die in zijn laatste twee albums zat, hij zichzelf wou belonen met een losser, spontaner klinkend album. Vooruitgestuurd voorproefje “Lover’s Revolution”, track 11 op Ghost On Ghost klinkt alvast ontspannen en geïmproviseerd. De teksten zijn nog steeds onheilspellend Bijbels, maar onder de vederzachte stem van Sam Beam wisselt de jazzy begeleiding grillig van tempo. Een refrein is er niet, tenzij het constant herhaalde “I came to you/You to me” dat na een tijdje aardig op de zenuwen begint te werken. Na de overdaad van Kiss Each Other Clean is dit opnieuw weer een flinke, kakofonische bocht naar links. Helemaal overtuigd zijn we (nog) niet, maar “Lover’s Revolution” heeft wel live-potentieel.

Ook de hoes is deze keer radicaal anders. Sam Beam, die tot nu toe altijd prachtige, ambachtelijk geschilderde hoezen heeft afgeleverd (zie The Shepherd’s Dog), heeft deze keer voor een lelijke kitsch-hoes gekozen: een foto van een koppel in jeans waarvan je enkel de in elkaar verstrengelde benen ziet, ingekaderd door een vergulde lijst. Het is een slecht omen, maar we hopen op het beste.

Ghost On Ghost:

 1. Caught in the Briars
 2. The Desert Babbler
 3. Joy
 4. Low Light Buddy of Mine
 5. Graces for Saints and Ramblers
 6. Grass Windows
 7. Singers and the Endless Song
 8. Sundown (Back in the Briars)
 9. Prayers
 10. New Mexico’s No Breeze
 11. Lovers’ Revolution
 12. Baby Center Stage

“Lover’s Revolution”:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vijf =