Patti Smith in Concertgebouw Brugge

Voor Patti Smith met haar nieuwe album ‘Banga’ op tournee naar Japan vertrekt, maakt de godmother van de punk met haar band nog een tussenstop in Brugge!

Rock ‘n’ roll dichteres Patti Smith schold, kreunde en rockte zich onder invloed van fotograaf Robert Mapplethorpe en dichter Arthur Rimbaud een weg door haar carrière. Die begon ze in de vroegste punkdagen met het sublieme ‘Horses’. Als boegbeeld van de punkbeweging konden haar poëtische teksten op drie-akkoorden-rock de impact van een beving in de hoogste Richterregionen moeiteloos evenaren. Met nog een paar artistieke parels had ze haar geschiedenisplekje als godmother van de punk absoluut verdiend, toen plots de huiselijkheid even kwam kriebelen. Stilte dus. Terugkeren deed ze met ‘Gone Again’, een creatieve stroomstoot na de dood van haar grote liefde Fred ‘Sonic’ Smith (van de Detroitse punkgroep MC5) en die van haar broer amper een paar weken later.

Ook op andere vlakken laat Smith zich opmerken: ze schrijft, exposeert en laat haar ruwe stem horen in tal van mensenrechtenkwesties. Het Franse Ministerie van Cultuur bekroonde haar tot ‘Commandeur des Arts et des Lettres’, Time zette haar in 2011 in zijn lijst van 100 Meest Invloedrijke Mensen ter wereld en Rolling Stone in die van 100 Grootste Artiesten.

In juni vorig jaar verscheen ‘Banga’, haar eerste cd met nieuw materiaal sinds 2004 met o.a. ‘This Is My Girl’ dat ze schreef voor Amy Winehouse. Ondertussen rommelt er in de wereld nog steeds genoeg om haar artistieke pijlen op te richten!

Info en tickets: www.cactusmusic.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × drie =