Julien Telo, Guillaume Dorison & Esteban Mathieu :: Mary Kingsley: De Berg Van De Goden

Glenat lanceert een nieuwe collectie, waarvoor de ontdekkingsreizigers een dankbare inspiratiebron vormen. Mary Kingsley bijt mee de spits af en introduceert de lezer tot een fascinerende persoon.

In de nieuwe collectie Explora zullen albums verschijnen over ontdekkingsreizigers. Bij de lancering verschenen er nu meteen twee delen, één over Magellaan en één over Mary Kingsley. We hebben voor u het meest interessante van beide delen geselecteerd en ontleed. Mary Kingsley haalt het beste uit het hele Exploraconcept naar boven. Het is een goede keuze van de auteurs geweest om een wat minder bekende figuur als uitgangspunt voor hun album te gebruiken.

Mary Kingsley was in de tweede helft van de negentiende eeuw alle tendensen tot emancipatie ver vooruit. Ze voerde etnologisch onderzoek en maakte verschillende reizen naar Afrika. Als een van de eersten bracht zij de plaatselijke culturen in het Britse koloniale rijk onder de aandacht via haar publicaties. Haar werk heeft een blijvende invloed gehad op het bewustwordingsproces van de modale Brit over de vaak mensonterende toestanden. Ondanks die duidelijke verdiensten is Mary Kingsley niet tot de historische canon gaan behoren. Op scenario van Esteban Mathieu en Guillaume Dorison wordt een van haar Afrika-reizen geromantiseerd tot leven gebracht.

Door te focussen op één bepaalde reis hebben de scenaristen gekozen voor een duidelijke plot, waarin de typerende persoonlijkheid van Kingsley goed tot uiting kan komen. Ook haar visie op kolonialisme en etnologie wordt mooi in het avonturenverhaal verwerkt. Beiden behoren overigens tot dezelfde studio, Elyum Studio, die alle (aangekondigde) albums van de Explorareeks zal verzorgen. Guillaume Dorison kennen we bijvoorbeeld al van de nieuwe strips rond De Kleine Prins (uitgegeven door Standaard Uitgeverij), maar in Mary Kingsley zet hij toch een stap vooruit.

Het paradepaardje van het album is evenwel Julien Telo. Mary Kingsley is zijn debuut, maar hij maakt indruk met verleidelijk tekenwerk dat in de lijn ligt van een tekenaar als Terry Dodson (Dromen en X-Men). De sierlijke lijnen en overtuigende decors overstijgen alleszins het niveau van het gemiddelde debuut. Hier en daar weet hij het niveau niet aan te houden en verliezen de pagina’s aan details, en bijgevolg aan charme. Daarom pleiten we ervoor dat deze tekenaar bij een volgend project zeker voldoende tijd krijgt om alle kwaliteiten ten volle uit de kast te halen. In tussentijd genieten we nog van dit beloftevolle debuut van een nieuwe, al even beloftevolle collectie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 1 =