Sylvester Anfang II :: Perzische Tapijten – Latitudes

Twee jaar na het opvallend heldere Commune Cassetten zijn de echte Vlaamse geiten terug met niet minder dan twee releases. Het psychedelisch krautcollectief Sylvester Anfang II brengt met Perzische Tapijten niet alleen zijn zesde lp uit, maar maakt eindelijk ook deel uit van de Southern Records’ Latitudes-reeks.

Die Southern Records’ Latitudes is een reeks van releases van sterk uiteenlopende bands gaande van hiphopdeconstructivist Dälek over postmetalband A Storm Of Light tot folk/country/blues/old time music-man William Elliot Whitmore. De hoezen worden steevast ontworpen door Stephen O’Malley (o.a. Sunn O))) en de albums zelf in gelimiteerde editie uitgebracht (hoewel het aantal naargelang de band varieert). Het meest bijzondere aan de reeks is evenwel dat alle artiesten de muziek voor de reeks opnemen in de Southern Studios (Londen), die in bepaalde middens vooral bekend staat als de studio van de anarchopunkband Crass.

Sylvester Anfang II trok met een delegatie naar de studio en distilleerde conform zijn vaste werkwijze uit een jamsessie vijf nummers met een lengte variërend tussen de zes en tien minuten. Wie vertrouwd is met het recente werk van het collectief, weet dat de band, hoewel nog steeds voortgedreven door drones en sfeer, tezelfdertijd ook meer en meer songgericht te werk gaat en binnen de psychedelische sfeerstukken althans de aanzet van een song binnensmokkelt. Het “gratuite” karakter (geenszins pejoratief bedoeld) van de eerste platen heeft plaats geruimd voor min of meer afgebakende stukken die op zichzelf staan.

De jams (zo ook getiteld) starten met een psychedelische knock-out die meteen de toon voor de verdere plaat zet. De band die steeds meer schatplichtig wordt aan psychedelica en krautrock, trekt hier resoluut de kaart van het eerste zonder in een pastiche of goedkope herhalingsoefening te vallen (zoals maar al te vaak het geval is bij “hommage”-bands). Na een basgedreven eerste nummer wordt gas teruggenomen in het fragmentarische geheel van de tweede jam. Het principe van “reculer pour mieux sauter” wordt uitstekend toegepast zoals uit de derde jam blijkt, die zich opnieuw laat definiëren door de leidmotieven van bas en drum. Met de frenetieke vierde spacejam en de protohardrockende vijfde jam geeft de band een laatste maal een inkijk in de beslotenheid van zijn sessie.

Mag Latitudes (bij voorkeur in één ruk/trip uit te zweten) tot een van de hoogtepunten uit Sylvester Anfang II’s oeuvre gerekend worden, dan vraagt Perzische Tapijten meer tijd om zich bloot te geven. Waar op Latitudes de psychedelica de bovenhand kregen, lijkt een eigenzinnige reflectie op krautrock ditmaal de boventoon te voeren. Vergen “Buikdans” en “Schadelijke Sektarische Organisatie” enkele luisterbeurten om te bekoren, dan is het etherische “Episch” meteen op kruissnelheid. Het broeierige “Assasijn” volgt in zijn kielzog maar moet desalniettemin de duimen leggen voor het door een trio van bas-drum-sitar gedragen “Etherik” dat samen met het afsluitende “Geschudde Kaarten Liegen Niet” (kosmische musik uit een alternatief universum) het hoogtepunt van de plaat vormt.

Toen Sylvester Anfang II debuteerde met Satanische Vrede (nog steeds een relevant werk) verscheen er op korte tijd te veel “regulier” werk van de groep zonder dat dit altijd een meerwaarde bood. De voorbije jaren bracht de band weliswaar nog steeds werk in beperkte oplage uit (op cd-r of cassette) maar wist hij tezelfdertijd zijn focus te behouden op de albums. Die focus zorgde er samen met een kritische blik op het eigen werk voor dat de voorbije releases (Sylvester Anfang II en Commune Cassetten) de toets meer dan blijven doorstaan. Latitudes en Perzische Tapijten plukken daar mee de vruchten van en mogen gerust bestempeld worden als twee essentiële albums binnen het steeds verder uitdijende en interessanter wordende universum van Sylvester Anfang II.

De eerste print van Perzische Tapijten (500 exemplaren) is uitverkocht. Een nieuwe oplage van 250 lp’s is voorzien. Voor het Latitudes-album zijn enkel nog cd’s verkrijgbaar, alle lp’s zijn uitverkocht behoudens mogelijk enkele kleinere verdelers of de band zelf.

Sylvester Anfang II speelt op 28 maart in het voorprogramma van White Hills, in de Botanique.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vier =