Sigur Rós walst eind mei goedmoedig over u heen

We wisten dat ze opnieuw in de studio zaten. We wisten dat er ergens halverwege al eens een album de vuilbak was ingesleept. Maar dat er zo snel opnieuw een album zou volgen? Dat niet. En toch: op 28 mei brengt Sigur Rós een nieuwe plaat uit: Valtari.

En neen, dat is geen eerbetoon aan Herr Capiau, maar wel algemeen beschaafd IJslands voor “pletwals”. Niet dat u een Korn-achtige stoomroller over u heen moet verwachten. “Ja, dit album walst over je heen, maar op een zachte, goedmoedige manier”, klinkt het in het interview in het Britse magazine Q dat het nieuws brengt.

Wat weten we nog meer over deze zesde van Sigur Rós? Niet veel. Dat er geen Engels op wordt gezongen, blijkbaar. En dat het meer rond elektronica draait en dat er strijkers en een meisjeskoor te horen zal zijn. Klinkt weinig wereldschokkends, net zoals het erg atmosferische “Ekki Múkk”, dat meteen ook werd vrijgegeven laat horen. In Q laat bassist Georg Hólm optekenen dat dat plaat klinkt als “kijken naar een oud landschapsschilderij”. Zanger Jónsi Birgisson zegt dan weer dat het lijkt op “een lawine in slow motion”. Wij zeggen: klinkt vaag.

Nog een laatste woordje van Hólm, misschien? “I really can’t remember why we started this record, I no longer know what we were trying to do back then. I do know session after session went pear-shaped, we lost focus and almost gave up…did give up for a while. but then something happened and form started to emerge, and now I can honestly say that it’s the only sigur rós record I have listened to for pleasure in my own house after we’ve finished it.”

Zij tevreden, wij ook? Aftellen naar 28 mei.

Er is een tracklist:

  1. Êg Anda
  2. Ekki Múkk
  3. Varúð
  4. Rembihnûtur
  5. Dauðalogn
  6. Varðeldur
  7. Valtari
  8. Fjögur Píanó

Dat “Ekki Múkk”:

Sigur Rós – Ekki múkk from Sigur Rós on Vimeo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 + 12 =