Houdt Gorillaz er voorgoed mee op? – Update

Klein bommetje in de twitterfeed van Murdoc, een van de tekenfilmkaraktertjes van Gorillaz. “Het einde is nabij”, orakelde het ventje. Even daarvoor kondigde hij nog een grote, euh, aankondiging aan. Maar wie hoopt op vuurwerk, is eraan voor de moeite.

“Gorillaz are TEN. Ten years old, eh? T.E.N. What’s that stand for? The End is Nigh…!” Zo staat het er vrij ondubbelzinnig te lezen. Even later wordt dat evenwel genuanceerd, met een knipoog naar wat misschien een volgend album is. Een best of, nota bene. “My island’s made a small musical emission. It smells like a collection of my Gorillaz work. I’m getting flashbacks to my whole career!”

Murdoc Niccals is de bassist van de groep, en, het kan raar gaan bij virtuele groepjes, tevens de frontman. Al hoeft dat verder niet veel te betekenen. Waarschijnlijk is het Damon Albarn zelf die het nieuws bekendmaakte. Albarn is de bedenker en het muzikale brein van de groep. Daarvoor maakte hij furore in de britpop van de jaren 90 als frontman van Blur. Het zat er al een beetje aan te komen. Wie een blik werpt op wat de man de laatste tijd bezig hield, zag voortekenen. Er zijn concrete plannen voor een soloalbum en er staat een reboot van het zijproject The Good, The Bad And The Queen in de steigers.

Gorillaz moet — tegenwoordige tijd nog steeds — zowat de meest populaire virtuele band zijn. Naast een heleboel hitjes leverden ze minstens drie sterke elpees af. Hun laatste, het mindere broertje The Fall, werd pas vorig jaar uitgebracht. Daardoor lijkt de hoop op een volledig nieuw album eerder naïef. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update: De vermoedens zijn bevestigd. Gorillaz: The Singles Edition 2001-2011 verschijnt op 28 november, en bevat verschillende singles en remixes, voornamelijk uit de drie albums waarvan sprake. Wie verder in de nostalgie wil duiken, kan ook kiezen voor de cd-versie met bijgeleverde dvd. Ook is er de intussen onvermijdelijke versie op vinyl, zowel een gewone versie als een special edition. Of dit album een voorzichtig punt dan wel een komma is, blijft, wel, een vraagteken.

De tracklist luidt als volgt:

 1. ‘Tomorrow Comes Today’
 2. ‘Clint Eastwood’
 3. ’19-2000′
 4. ‘Rock The House’
 5. ‘Feel Good Inc’
 6. ‘DARE’
 7. ‘Dirty Harry’
 8. ‘Kids With Guns’
 9. ‘El Manana’
 10. ‘Stylo’
 11. ‘Superfast Jellyfish’
 12. ‘On Melancholy Hill’
 13. ‘Doncamatic’
 14. ‘Clint Eastwood’ (Ed Case & Sweetie Irie Refix)
 15. ’19-2000′ (Soulchild Remix)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 2 =