Handsome Furs :: Sound Kapital

Met Handsome Furs had Dan Boeckner van Wolf Parade een interessant project achter de hand om in zijn vrije tijd lekker mee aan het klooien te gaan. Samen met Alexei Perry, zowel echt- als bandgenote, knutselde Boeckner zopas een derde plaat in elkaar.

Op het eerste gehoor gaat dat album, voorzien van de even eenvoudige als efficiënte titel Sound Kapital, verder op het pad dat reeds bewandeld werd op voorgangers Plague Park en Face Control, maar luisterbeurt na luisterbeurt wordt langzaam maar zeker duidelijk dat Handsome Furs zichzelf naar een hoger plan getild lijkt te hebben.

Nochtans klinkt deze plaat, de eerste die volledig op synthesizers geschreven werd, aanvankelijk enigszins chaotisch en rommelig, maar waar “Repatriated” eerst nog als een schijnbaar willekeurige mix van old school beats en wilde gitaren overkomt, ontpopt de track zich al snel tot sleutelnummer van Sound Kapital.

Hoewel de beats ook op Sound Kapital dwarser klinken dan bij wat doorgaans onder dance — in de letterlijke betekenis van het woord — verstaan wordt, is de derde van Handsome Furs een plaat voor de nacht. En dan niet voor het soort nachten waarbij melancholisch kijkend in de zetel wordt gehangen, met iets minimalistisch op de achtergrond. “Cheap Music” klinkt zowaar furieus en draagt het karakter van een manische nacht in zich, een rush op vreemde muziek en bizarre drank, maar met een legendarisch karakter.

En daar zijn alle middelen goed voor, van de ouderwetse drumcomputers die zich op “Bury Me Standing” verzoenen met gierende feedbackgitaren, tot de springerige krankzinnigheid van “Damage”, waar Boeckner zijn ziel binnenstebuiten lijkt te keren terwijl jaren tachtig klanken voor hun overleven vechten.

Dat fascinerend samengaan van glad en ruw, decadentie en verval en — vooral — schoonheid en lelijkheid maakt van Sound Kapital een van de meest boeiende platen die dit jaar tot nu toe voortbracht. Naakte vrouwen, Japanners in Speedo-zwembroeken, grauwe suburbs die gehuld gaan in een nachtelijk onheil… waar die Sound Kapital van Handsome Furs zich ook mag bevinden — een tot cultbestemming omgedoopt voormalig Sovjet vakantieverblijf, waar bejaarde voormalige partijgetrouwen vermengen met jonge snobs en hipsters uit de oude en nieuwe kapitalistische wereld, lijkt een aannemelijke gok –, het is een oord met veel gezichten en ze kijken lang niet allemaal vriendelijk.

Maar dat is net wat Sound Kapital zijn kracht geeft. Wat aanvankelijk bevreemdend is, wordt langzaam maar zeker fascinerend en vervolgens vertrouwd. Maar ook dan blijft de kracht ervan overeind. Dat alleen maakt dit album tot uitschieter. Als Boeckner en Perry op dit elan doorgaan, ziet de toekomst er geweldig uit.

Handsome Furs komt in het najaar naar Europa. België wordt daarbij – voorlopig — overgeslagen, maar op 17 september staat de band op het Incubate Festival in Tilburg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × een =