Intergalactic Lovers :: Greetings And Salutations

Ansichtkaarten zijn een daad van sadisme. Het prentkaartje lijkt oprechte groeten over te brengen uit een verre bestemming, maar eigenlijk zegt de verzender: “Ik lig op een vlekkeloos wit strand met liters mojito en een Gisèle Bündchen look-a-like, terwijl jij in een druilerige thuis hopeloos verveeld zit te wezen. Tough luck, sucker.” Gelukkig kan het ook anders. Deze lente komen de groeten uit Aalst en zijn ze voor de verandering bijzonder aangenaam.

Greetings And Salutations is immers de debuutplaat van de Aalsterse band Intergalactic Lovers. Eén radiohit en een behoorlijke dosis hype volstaan gewoonlijk niet om ons te overtuigen, maar de erg fijne nummers op deze plaat doen dat wel. We kunnen ons de laatste keer dat een Belgische band zo veelbelovend debuteerde zelfs niet meer herinneren.

Vroeger — het moet rond de tijd geweest zijn dat bisschop Roger zijn hand op ons voorhoofd, en enkel op ons voorhoofd, legde om ons te vormen — was er in het dorp een pastoor die ons bezwoer ten allen prijze de popmuziek te vermijden. “Ze verlokt u met haar engelenstemmen, maar ze is wel degelijk des duivels!” De brave man zit intussen wellicht aan de zijde van zijn Schepper, of in een tehuis voor reactionaire geestelijken, maar zijn woorden stonden ons nog helder voor ogen toen we deze debuutplaat voor het eerst hoorden. Intergalactic Lovers, met die verrukkelijke Lara Chedraoui.

De Belgisch-Libanese mag in interviews dan ook benadrukken dat zij niet de prima donna binnen de band is, het is dankzij haar bezwerende stem dat Greetings And Salutations zo boven het maaiveld uitsteekt. In de niet aflatende menselijke drang om alles in hokjes te steken, komen vaak PJ Harvey en Feist voorbij als referenties, maar dat doet afbreuk aan het warme stemgeluid dat deze plaat grotendeels bepaalt. Zo volstaat de intensiteit waarmee Chedraoui op “Shewolf” zingt “I draw you closer just to push you away” om zelfs de beste sirene een aanval van acute jaloezie te bezorgen.

Niettemin zouden we Intergalactic Lovers tekort doen als we het succes enkel aan hun charismatische frontdame zouden toeschrijven. Zoals we geleerd hebben uit Komen Eten: de afkruiding mag dan wel de smaak bepalen, je hebt alle ingrediënten nodig voor een goed gerecht. Zo zou Greetings And Salutations uiteraard niet half zo sterk zijn zonder die heerlijke popmelodieën die de plaat bevolken. Pop, jawel. Nochtans is Intergalactic Lovers van nature een rockband, die de plaat zelfs graag een tikkeltje ruwer had gezien. De in Abbey Road gepolijste sound blijkt de band echter bijzonder goed te staan, getuige daarvan de radiohit “Delay”, die — te vroeg om een zomerhit te zijn — al wekenlang onze lente opfleurt.

Andere hoogtepunten op Greetings And Salutations? De intro van “Soul For Hire” neigt bijna naar Americana, om vervolgens uit te barsten in een waarschuwende rocksong: “Time is melting. Choose and use it wisely, my friend”. Qua zinvolle tijdsbesteding had u het in elk geval slechter kunnen treffen. “Fade Away” mag er ook best wezen. Als één van de meest uitgeklede songs op het album begint het met een gitaar- en zanglijntje dat evengoed op een album van Keren Ann had kunnen staan. Een eerste beluistering legt de magie niet bloot, maar bij herhaling nestelt dit nummer zich in je geheugen als een mot in je oude winterjas. Hetzelfde geldt trouwens voor songs als het intrigerende “Howl” en het meer ingetogen “Bruises”.

Toch is het debuut van Intergalactic Lovers niet over de hele lijn geslaagd. Een aantal nummers zijn te vrijblijvend om als meer dan loutere vulling te kunnen dienen. Zo is het weinig waarschijnlijk dat u van “Queen Of The Sighs” veel meer zal bijblijven dan het ontgoochelende clichégehalte van de lyrics. Ook slotnummer “Like A Fool” had voor ons niet gehoeven: meer van hetzelfde, maar dan minder goed dan wat voorafgaat.

Op die schoonheidsfoutjes na is Greetings And Salutations echter een verrassend sterke debuutplaat geworden. Echt innovatief is het allemaal niet, maar die karaktervolle stem van zonder meer de mooiste zangeres in Vlaanderen, gecombineerd met een zeer gedegen muzikale onderbouw, zal Intergalactic Lovers wellicht heel wat zieltjes opleveren. Heer, als dit de stem van het kwaad is, leid ons dan vooral in bekoring en verlos ons alstublieft niet!

http://www.intergalacticlovers.com
http://www.myspace.com/intergalacticlovers
http://www.intergalacticlovers.com
EMI Music

verwant

Eindejaarslijstje 2022 van Philippe Nuyts

Globaal gezien wint elk jaar tegenwoordig een lelijkheidsprijs. De...

Intergalactic Lovers

3 september 2022Crammerock, Stekene

Intergalactic Lovers

7 augustus 2022Dranouter

Cactusfestival 2022 :: Het geluid van een dozijn motoren

Het Cactusfestival beloofde dit jaar, met een affiche die...

Intergalactic Lovers

8 juli 2022Cactusfestival, Brugge

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in