Herman Koch :: Zomerhuis met zwembad

Twee jaar na zijn verrassende bestseller Het Diner verschijnt Herman Kochs nieuwe roman. Zomerhuis met zwembad lijkt in vele opzichten op zijn voorganger. Toch bloeit Kochs schrijverschap in dit boek nog meer open dan voordien.

Marc Schlosser is huisarts. In zijn praktijk komt bekend Nederland over de vloer. Marc is echter uitgeblust en verdraagt zijn patiënten met steeds meer tegenzin. De verveling en de routine spelen hem parten. Aan het begin van het verhaal komen we te weten dat hij voor een medische tuchtraad moet verschijnen. Wat er gebeurd is, komen we gaandeweg doorheen het boek te weten. Het heeft te maken met Ralph Meier, een bekend acteur die net over zijn hoogtepunt heen is, met alle onhebbelijkheden van dien. De sleutel van het verhaal lijkt op vakantie te liggen, aan een zomerhuis met, jawel, een zwembad.

Koch speelt met ons, zijn lezers. Hij strooit met echte en valse sleutels tot het verhaal aan het eind duidelijk wordt. Tegelijk vermengt de auteur een heel aantal irritaties met de spannende plot, zodat Zomerhuis met zwembad, meer nog dan Het Diner, een zedenschets is van de moderne maatschappij. Hij stapt over van de ene flashback naar de andere, zonder de lezer ooit kwijt te raken. Koch slaagt er in om de lezer net voldoende informatie mee te geven om geïntrigeerd te blijven.

Als lid van het humorcollectief Jiskefet maakte Herman Koch in de vroege jaren ’80 naam met absurde, taalgevoelige humor. Datzelfde taalgevoel vinden we terug in zijn nieuwste roman. Hij beheerst een sobere maar trefzekere taal die humor kan verzoenen met de tragiek van zijn personages. Marc, Ralph, stuk voor stuk zijn het figuren die op één of andere manier tegen een muur aan knallen en met een pak desillusies achterblijven. Koch slaagt erin een evenwicht te vinden tussen de lach en de traan, waardoor hij nooit het mededogen met zijn personages verliest. Tegelijk overstijgt de roman het clowneske door de prachtige beschrijvingen van idyllische vakantiemomenten in het zomerhuis.

Met Het Diner werd Herman Koch na vier eerdere romans plots een bestsellerauteur. De buzz die rond zijn nieuwe roman hangt is enorm en de recensies zijn unaniem lovend. Wij kunnen daar geen uitzondering op vormen, aangezien Herman Koch er in geslaagd is een heerlijke roman te schrijven die een heel breed publiek kan bekoren. De eigenzinnige mix van thrillerelementen, ironische humor en een feilloos gevoel voor karakters werkt tot in de perfectie in Zomerhuis met zwembad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 2 =