Marco Z :: The Ordinary Life Of Marco Z

Hoe paradoxaal is het dat een artiest vaak heel wat frustatie, mislukking en tegenwind moet ervaren alvorens tot een fantastische plaat te komen? Het overkwam Marco Zanetton, het Limburgse opperhoofd van het intussen ter ziele gegane Superbox. Na een handvol nieuwe, goed bedoelde, maar toch minder vruchtbare projecten, wat groeipijnen en een normale portie tegenslagen en mislukkingen is hij terug met een heel eerlijk, maar al even interessant popplaatje.

Het moet intussen al van het begin van het nieuwe millennium geleden zijn dat Limburg er met Superbox een fijne, door nineties indierock geïnspireerde rockgroep bij kreeg. Een noemenswaardig Limburgs indierockgroepje was het echter zeker, want met de magische combinatie van Marco Zanettons kwaliteiten als songwriter, Kurt Liefsoons’ gedreven drum en bassist Oly Henri’s liefde voor rock-‘n-roll bracht de groep vooral in de beginperiode evenwichtige, maar heel onderhoudende indierock. Daarna werd het stiller rond Superbox, met erna nog een paar projecten van Zanetton zoals het motown-geïnspireerde The Berriegordies en de stadscountry van Marco Z & The Cosmopolitan Cowboys. Het waren leuke ideeën, maar niet meteen iets waar een groot publiek op zat te wachten. Iets waar met het soloplaatje The Ordinary Life Of Marco Z eindelijk nog eens verandering in kan komen.

De redenen daarvoor moeten we vooral niet te ver zoeken, want het plaatje klinkt heel eerlijk, terwijl er accenten van alle vorige projecten van Zanetton in zitten, wat The Ordinary Life Of Marco Z het potentieel van een interessante popplaat geeft. Het beste wat Zanetton sinds Superbox’ eerste plaat See You Around heeft gemaakt, quoi, wat intussen toch al iets van een acht jaar geleden moet zijn.

Dat Zanettons eerlijkheid er van bij het begin van afdruipt, speelt uiteraard een belangrijke rol, want met “Marketing Song” krijgen wij meteen een fantastisch popnummer op ons bord dat over niets minder dan de zoektocht naar een aanstekelijk en catchy nummer gaat. Dat het nummer een lekker Ben Folds-achtig pianootje bevat, maakt het er niet minder poppy op en herinnert samen met het intense solootje aan Superbox’ gouden beginperiode, toen het hoogste doel er nog in bestond om de indierock van de jaren negentig levend te houden. Een bijdrage die Zanetton naar eigen zeggen mee aan producer Luuk Cox te danken heeft, want een belangrijk deel van het plaatje werd met hem in Malta opgenomen, en daarbij was hij er naar het schijnt niet vies van om zelf al eens een instrument te bespelen.

Dat het plaatje een oprechte indruk maakt, heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat er niet te veel nagedacht is over de teksten en dat de liedjes rechtstreeks uit de buik lijken te komen. In “The Ordinary Life Of Nine To Five” ligt het er namelijk heel dik op dat Zanetton een jonge dertiger is die er vrede mee heeft genomen dat zijn muziek in een land met honderden groepjes wel nooit veel brood op de plank zal brengen, terwijl liedjes als “When We’re Online” en “Delivery Failed” inpikken op de verloren internetgeneratie, waar wij uiteindelijk allemaal deel van uitmaken. Liedjes als “I Did You Wrong” en “Endlessly Be Together” laten op hun beurt vermoeden dat Zanetton op liefdesvlak ook wel wat ellende heeft gekend.

Dat het vaak moeilijk te zeggen is welk nummer welk genre vertegenwoordigt, heeft op zijn beurt alles te maken met het feit dat Zanetton zijn geliefde genres wijd over het plaatje heeft uitgespreid, al is er hier en daar toch wel een nummer dat net iets meer in de richting van een bepaald genre overhelt. Dat is bijvoorbeeld het geval met “I’m A Bird”, dat inhoudelijk op en top indierock is, maar muzikaal toch vooral country uitademt. Dat soort uitstapjes kunnen wij alleen maar aanmoedigen, want het is vooral daar dat Zanetton creatieve hoogtepunten bereikt.

Toch zijn wij zeker zo tevreden met een liedje als “Bringing Back The Love”, dat wij ten tijde van Superbox al eens gehoord hebben, maar dat hier pas echt de maturiteit krijgt die het nummer verdient. Het nummer vat The Ordinary Life Of Marco Z muzikaal immers perfect samen, want het plaatje is uiteindelijk de vrucht van een jarenlang rijpingsproces dat hopelijk niet alleen door ons als Zanettons perfecte comeback wordt beschouwd.

The Ordinary Life Of Marco Z is integraal te beluisteren op het internet: http://soundcloud.com/marcozee/sets/the-ordinary-life-of-marco-z/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 5 =