Lincoln 6 :: French Lover (Jouvray)

Het onwaarschijnlijke succesrecept van Lincoln blijft nagenoeg ongewijzigd. De spitse humor van het zwartgallige hoofdpersonage blijft het verschil maken. French Lover is opnieuw een succes.

Lincoln is een cowboy die tegen wil en dank de rol van held opgedrongen krijgt. Ongewild redt hij steeds de situatie en wanneer hij in zijn tocht op zoek naar rust ook nog God en Satan met zich mee krijgt, volgt er verbaal vuurwerk. Al zes albums lang slaagt de familie Jouvray (tekenaar Jérôme, scenarist Olivier en inkleurster Anne-Claire) erin om de verbale humor af te wisselen met een boeiend avonturenverhaal. In heel Europa kent de reeks zo een groeiende bijval.

In deel vijf ontmoette Lincoln de mooie verzetsleidster Paloma. Ondanks zichzelf voelde hij toch meer voor haar en wanneer ze aan het eind van het vorige deel haar functie van verzetsleidster aan de wilgen hing, volgde Lincoln haar op de zoektocht naar haar familie. In French Lover heeft ze hen gevonden en komt de hele familie, inclusief Lincoln, vervolgens terecht in een Mexicaans vluchtelingenkamp in het zuiden van de Verenigde Staten. Wanneer een Franse intellectueel, op zoek naar werkelijk en echt verzet, haar ontmoet en meezeult naar Mexico, ontvlamt in Lincoln de jaloezie. De revolutie ontaardt in een gewelddadig treffen van boeren en soldaten, en het spreekt voor zich dat Lincoln ook deze keer ongewild een hoofdrol zal spelen.

Op een subtiele manier laat Olivier Jouvray het personage Lincoln evolueren. Het blijft een norse man, maar nu en dan lijkt er toch een zonnestraal door zijn wolken te priemen. Met Paloma heeft hij voor een goede aanvulling aan de cast gezorgd, die verder kan gaan dan het louter humoristische. De reeks wordt er alleen maar rijker van, en tegelijk evolueert ze weg van de pure gimmick die het hoofdpersonage toch wel is.

Wat de tekeningen betreft, lijkt het vet in dit deel een beetje van de soep. Jérôme Jouvray lijkt weinig geïnspireerd en raffelt sommige pagina’s er wel erg snel van af. De auteurs gaven aan dat ze na dit deel een pauze voor Lincoln willen inlassen, wat ons geen slecht idee lijkt. Voor Futuropolis bereidt hetzelfde team overigens een nieuwe strip voor, die eerstdaags in het Frans zal verschijnen.

Vooraleer we daarvan een vertaling mogen verwachten, kunnen we in tussentijd nog van deze zesde Lincoln genieten die zonder twijfel alle fans tevreden zal stellen. Het blijft wel jammer dat het tekenwerk wat aan scherpte ontbreekt, waardoor French Lover toch geen volledige home run slaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht − 1 =