Lincoln 5 :: Malse Kadetjes op het Rulle Zand (Jouvray)

Vorig jaar raapte Daedalus de wat vergeten reeks Lincoln op. Met dit vijfde deel is de vertaling op de zelfde hoogte als de Franse editie. Ook nu blijft de reeks heel verfrissend amusement.

Achter de naam Jouvray schuilen drie getalenteerde familieleden. Broers Olivier en Jér&ocircme staan respectievelijk in voor het verhaal en de tekeningen, terwijl nicht Anne-Claire de kleuren voor haar rekening neemt. Met Lincoln braken ze tot ieders verrassing in 2002 door in Frankrijk. Al snel volgde een vertaling van het eerste album Houten Kop bij het snel vergeten TOOG. Dit ene album bleek wel voldoende om een breed publiek aan te spreken en van de reeks een blijver te maken. Daedalus wierp zich in 2008 op de mistroostige cowboy en bracht alle albums aan een razend tempo op de markt. Met album vijf is de reeks nu ook volledig in het Nederlands beschikbaar. Maar niet getreurd, want het zesde album verscheen in september.

In dit vijfde deel met de vreemde titel Malse Kadetjes Op Het Rulle Zand, treffen we opnieuw de chagrijnige cowboy Lincoln in het gezelschap van God. Ze bevinden zich in Mexico waar God Lincoln in de rol van de redder des volks manoeuvreert. Ondanks Lincolns tegenwerking wordt hij gaandeweg toch met open armen onthaald door de verzetsbeweging van Paloma. Ondanks Lincolns typische cynisme groeit er toch iets moois tussen beide, een plotlijn die in het volgende deel zeker verder zal evolueren. Olivier Jouvray beheerst zijn personages ondertussen perfect en voegt er ook in dit deel een heel sterk verhaal aan toe.

Tekenende broer Jér&ocircme lijkt zich hier en daar serieus te hebben moeten haasten, wat sommige pagina’s behoorlijk ontsiert. Naast Lincoln tekende hij het afgelopen jaar immers ook het net vertaalde Vreemde Liefde (bij uitgeverij L), dus hij heeft de handen meer dan vol. Zijn toegankelijke mix van de artistieke nouvelle vague en de klassieke Dupuisstijl valt vooral op door de goede leesbaarheid. Jouvrays tekeningen dragen het verhalen zonder veel franjes. Ze worden aangevuld met eveneens gedienstige kleuren van Anne-Claire. De decors laten de pc net wat te veel doorschemeren en ogen artificieel.
Zonder veel poeha is Lincoln uitgegroeid tot een vaste waarde voor veel stripliefhebbers. De uitgave van Daedalus blinkt opnieuw uit door zijn vlekkeloosheid. Weinig strips combineren zo vlotjes pittige humor met een strakke avonturenplot. Het lijkt allemaal o zo eenvoudig in de handen van de familie Jouvray.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven + elf =