WERCHTER 2010: Pearl Jam :: zondag 4 juli, Main Stage

Drie jaar geleden mocht Pearl Jam voor het eerst Rock Werchter afsluiten. Toen stond de band er voornamelijk als nostalgie-act: het tweede concert in BelgiĆ« van een groep die al 15 jaar actief was, maar sinds de eeuwwisseling nauwelijks nog relevant leek. Leuk voor de fans van weleer, maar het bleef de vraag of ‘de jeugd’ er ook echt op zat te wachten.

Pearl Jam trapt verrassend af met een cover van PiLs ā€œPublic Imageā€ maar het lijkt er even op dat Pearl Jam ook dit jaar voornamelijk met oude glorie zal scoren. Tot ā€œThe Fixerā€ op applaus onthaald wordt. Pearl Jam lijkt met zijn (puike) recentste album Backspacer dan toch eindelijk weer aansluiting bij een nieuw en jonger publiek gevonden te hebben.

Maar hoe enthousiast het publiek ook reageert op ā€œGot Someā€, ā€œUnthought Knownā€, ā€œAmongst The Wavesā€ en het prachtige ā€œJust Breatheā€, het is het werk van voor 1995 dat de vlam echt in de pan krijgt. Een scherp ā€œEven Flowā€ bijvoorbeeld en het onverwoestbare ā€œPorchā€ waarin de band verschroeiend uithaalt. Waarop ze plots — na nauwelijks 50 minuten — van het podium verdwijnen.

Dat haalt op een wel erg vreemde manier de vaart uit het concert. Ook al zorgen ā€œRearviewmirrorā€, ā€œWhy Goā€, ā€œGiven To Flyā€ en veelbelovende nieuwe song ā€œOf The Earthā€ nog voor memorabele momenten in de bissen, Pearl Jam krijgt het concert niet meer helemaal op de rails. Pas met een alom meegezongen ā€œAliveā€ lijkt het publiek weer wakker te worden, maar dan blijkt het — een half uur te vroeg — al tijd voor de setsluiter.

Maar wat voor een: een verschroeiende cover van MC5’s ā€œKick Out The Jamsā€ waarvoor Alain Johannes komt meespelen. En wie staat daar langs drummer Matt Cameron plots een tamboerijn aan splinters te kloppen? Die andere Crooked Vulture: Dave Grohl. Het is een historisch einde van een te kort en wisselvallig concert. Leden van Nirvana, Soundgarden (waarbij Pearl Jam-drummer Matt Cameron zijn carriĆØre begon) en Pearl Jam die de ultieme garage-klassieker spelen: dat we dat nog mogen meemaken. Tegen dat we het aan onze kleinkinderen vertellen, zullen Kurt Cobain en Layne Staley ook nog meegezongen hebben.

http://www.pearljam.com
http://www.pearljam.com

aanraders

verwant

Pearl Jam

30 juni 2022Rock Werchter

16x nieuw voor Rock Werchter

Pixies komen naar Rock Werchter 2022. En Queens Of...

Peppers sluiten Rock Werchter 2022 af

Red Hot Chili Peppers komen naar Rock Werchter 2022....

Ook Metallica komt naar Rock Werchter 2022

Sad but true...Ā  Geen Rock Werchter volgende maand.Ā  Maar...

Herbevestigd: Pearl Jam komt naar Rock Werchter 2021

Op naar de zomer van 2021. Naar Rock Werchter...

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in