WERCHTER 2010: Pearl Jam :: zondag 4 juli, Main Stage

Drie jaar geleden mocht Pearl Jam voor het eerst Rock Werchter afsluiten. Toen stond de band er voornamelijk als nostalgie-act: het tweede concert in België van een groep die al 15 jaar actief was, maar sinds de eeuwwisseling nauwelijks nog relevant leek. Leuk voor de fans van weleer, maar het bleef de vraag of ‘de jeugd’ er ook echt op zat te wachten.

Pearl Jam trapt verrassend af met een cover van PiLs “Public Image” maar het lijkt er even op dat Pearl Jam ook dit jaar voornamelijk met oude glorie zal scoren. Tot “The Fixer” op applaus onthaald wordt. Pearl Jam lijkt met zijn (puike) recentste album Backspacer dan toch eindelijk weer aansluiting bij een nieuw en jonger publiek gevonden te hebben.

Maar hoe enthousiast het publiek ook reageert op “Got Some”, “Unthought Known”, “Amongst The Waves” en het prachtige “Just Breathe”, het is het werk van voor 1995 dat de vlam echt in de pan krijgt. Een scherp “Even Flow” bijvoorbeeld en het onverwoestbare “Porch” waarin de band verschroeiend uithaalt. Waarop ze plots — na nauwelijks 50 minuten — van het podium verdwijnen.

Dat haalt op een wel erg vreemde manier de vaart uit het concert. Ook al zorgen “Rearviewmirror”, “Why Go”, “Given To Fly” en veelbelovende nieuwe song “Of The Earth” nog voor memorabele momenten in de bissen, Pearl Jam krijgt het concert niet meer helemaal op de rails. Pas met een alom meegezongen “Alive” lijkt het publiek weer wakker te worden, maar dan blijkt het — een half uur te vroeg — al tijd voor de setsluiter.

Maar wat voor een: een verschroeiende cover van MC5’s “Kick Out The Jams” waarvoor Alain Johannes komt meespelen. En wie staat daar langs drummer Matt Cameron plots een tamboerijn aan splinters te kloppen? Die andere Crooked Vulture: Dave Grohl. Het is een historisch einde van een te kort en wisselvallig concert. Leden van Nirvana, Soundgarden (waarbij Pearl Jam-drummer Matt Cameron zijn carrière begon) en Pearl Jam die de ultieme garage-klassieker spelen: dat we dat nog mogen meemaken. Tegen dat we het aan onze kleinkinderen vertellen, zullen Kurt Cobain en Layne Staley ook nog meegezongen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie + 20 =