WERCHTER 2010: The Morning Benders :: vrijdag 2 juli, Marquee

Zelden boekt Herman Schueremans een band die zelfs in eigen land amper naambekendheid geniet. Er was dan ook ongetwijfeld een package deal mee gemoeid om The Morning Benders na Balthazar in de Marquee te plaatsen, maar voor één keer draaide zo’n gesjacher positief uit. Uit het niets worden de Amerikanen met Aziatische roots, onder leiding van frontman Christopher Chu, dé ontdekking van het festival.

Voor het grootste deel van het publiek is dit een eerste kennismaking met de Californische band die in 2008 zijn debuut uitbracht. Dat Talking Through Tin Cans bereikte echter zo goed als niemand, dus moest er hard worden gewerkt aan een opvolger die hen op de kaart zou zetten. Met resultaat: Big Echo is een genietbaar popplaatje geworden dat zowel een zomers als een kil, wintergevoel meegeeft.

Tijdens hun "heetste show ooit" laten de Amerikanen verscheidene gezichten zien. Van een reïncarnatie van The Beatles in "Excuses" tot de ’60s pop van The Beach Boys. The Morning Benders zijn een bescheiden hitjesmachine waarin genoeg afwisseling zit. Zo wordt "Cold War (Nice Clean Fight)" door enkele fans beantwoord met vrolijke danspasjes die nog het meest op een zumbales lijken thuis te horen.

In een schaars gevulde Marquee wordt al snel duidelijk dat de Californiërs weten hoe ze hun succesformule moeten toepassen. Dansbaar werk ("All Day Daylight") en emotionele momenten ("Stitches") wisselen elkaar af, en een vlekkeloze versie van New Orders "Ceremony" zorgt tegen het einde voor een plezierig hoogtepunt vroeg op de dag. De zuivere liedjes maken van The Morning Benders een band die in het kader van een romantische film past, maar vooral ook een uiterst aanstekelijke liveband.

Wat een innemende frontman trouwens, die Chu. Hij probeert de vlam aan te wakkeren door zijn publiek onophoudelijk te danken, zorgt met zijn heldere stem voor kippenvel ondanks de drukkende hitte, en tegen het einde van de set laat hij de Marquee tijdens een schitterend "Excuses" meezingen. Al snel wordt duidelijk dat hij een man voor de toekomst is die zijn band op sleeptouw kan nemen naar de grote wereld van de rockmuziek, waar The Morning Benders stilaan hun plaats mogen innemen naast The Shins en Grizzly Bear.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × vijf =