Super Seaweed Sex Scandal :: Sexy Noise

Het enige dat op deze plaat aan te merken valt, is dat het wat aan de krappe kant is. Er is niks mis met korte platen (al goed dat intussen niet meer elke over het paard getilde band de noodzaak voelt om een magnum opus van 75 minuten op te nemen), zeker als ze toch tjokvol ideeën zitten, maar met amper 21 minuten zullen enkel old school hardcorefanaten spreken over een album. Voor de anderen maken we gewag van een lange EP of een minialbum. Gelukkig zit de kwaliteit enorm sterk gecondenseerd.

Het voordeel is dat er geen grammetje vet te bespeuren valt op het drooggetrainde Sexy Noise. Dit is het resultaat van een stel jongelingen die heel goed weten wat ze kunnen, wat hun troeven zijn en hoe ze die moeten uitspelen. Het sextet werd vorig jaar opgericht, hangt uit in en rond de New Yorkse club The Stone en pakt uit met een sound die meteen herkenbaar is als die van de wereldhoofdstad. Van de fake jazz van The Lounge Lizards tot de speedcore van Naked City, no wave en stedelijke avant-garde: het is hier allemaal New York dat de klok slaat. SSSS kijkt aan tegen een zwaar verleden, maar slaagt erin om daar slim en creatief mee om te springen.

Naked City is ongetwijfeld de meest voor de hand liggende naam die te binnen zal schieten bij een eerste beluistering van Sexy Noise. De spastische genre- en tempowisselingen, de gierende saxstoten, de jengelgitaar, de abrupte eindes en korte duur van de songs (twee songs nemen tien minuten voor hun rekening, de resterende tien worden verdeeld over zeven andere) zijn erg schatplichtig aan de furieuze herrie die Zorn een twintigtal jaar geleden in elkaar stak met de crème de la crème van de downtown scène. Het half minuutje van "Block Of Noise" had zo op een van die platen gekund, maar elders wordt toch een toegankelijkere versie gepresenteerd.

Hier is immers geen sprake van kervende hardcore-uitbarstingen, een tierende Japanner of onophoudelijk extremisme. Sexy Noise is een redelijk veeleisende plaat, maar wel eentje die doseert met ideeën en de hectische sprongen wel behoorlijk goed weet af te wisselen met boeiende stijlbreuken en rustpunten. Zo is "Opus #6" met z’n bronstige start niet zomaar ketelherrie, maar een mooi staaltje van een sound die tussen avant-rock, experiment en free jazz zit. En er blijft altijd een houvast: zij het een staccato hamerende ritmesectie of een duidelijke melodie. "Punch Eyes Purple Stars" heeft dan weer iets weg van het Little Women-universum, met drieste saxuithalen en ongemakkelijke stiltes.

In tegenstelling tot het concert, beperkt Borey Shin zich hier tot de accordeon, wat soms, zoals in het titelnummer, zorgt voor grappige contrasten, met een band die het duchtig op een rocken zet, terwijl hij zich begeeft op walsterrein. Die rock is eigenlijk nooit veraf: zo begeeft "Apple Sauce" zich verdacht dicht bij de hoekige koers van The Ex en had "Pink" ook meegekund op de recentste worp van het Britse Polar Bear. De twee bands hanteren soms een vergelijkbare aanpak waarbij twee simultaan stotterende saxen tegenover een gitaar geplaatst worden.

Altsaxofoniste Nonoko Yoshida zorgt voor de meest opgemerkte bijdrages, met vooral het naar hun normen epische "In The Dark Room", dat gedreven wordt door een kronkelige baslijn en oorden tussen free jazz en kamermuziek opzoekt. Ook interessant: het skronkfest van "Take The F Train" (vast niet helemaal wat Ellington en Strayhorn in gedachten hadden) en afsluiter "I Had Time To Kill And Homeless Were Everywhere", dat net als de liveversie aan wijlen Fukkeduk doet denken.

Met Sexy Noise hebben de New Yorkers hun start niet gemist. Het is een verdomd snuggere plaat, vol wilde ideeëndrift, humor en aanstekelijkheid die nergens de kop ingedrukt wordt door een te grote dosis ernst of eigendunk. Wat de band nu nog mankeert aan maturiteit en soul wordt ruimschoots gecompenseerd door het indrukwekkende samenspel en speels eclecticisme, iets dat mits voldoende koppigheid enkel nog beter uit de verf zal komen op toekomstige releases. Een avontuurlijke band om in het oog te houden en een visitekaartje dat uw zuurverdiende centen meer dan waard is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 + 1 =