Jaga Jazzist :: 2 maart 2010, ABBox

Vier jaar was het ondertussen al geleden dat het moederschip van de Noorse jazzrock Jaga Jazzist nog eens op Belgische bodem had gespeeld. Best lang, zeker voor een band wiens Belgisch concertrecord op wel zes keer per jaar staat. Ook op plaat lieten ze vijf jaar niets meer van zich horen, maar begin dit jaar gaven ze er nog eens een lap op met het uitstekende One-Armed Bandit. Dat de nieuwe nummers ook live werken bewezen ze dinsdagavond met verve in een uitverkochte ABBox.

Toen bekend werd gemaakt dat Steve Ellison a.k.a. Flying Lotus het voorprogramma zou verzorgen was het hek helemaal van de dam. Dit Amerikaanse wonderkind dat enkele jaren geleden doorbrak met zijn eigenzinnige mengvorm van hiphop, ambient en IDM is namelijk bezig een stevige reputatie op te bouwen, zowel op plaat als live — al is die reputatie er ook een van concerten op het laatste moment aflasten. Het was dus met klamme handjes afwachten of de man deze keer daadwerkelijk zou opdagen en of zijn set de moeite zou zijn.

Gelukkig bleek al snel elke vrees ongegrond, want niet alleen begon Ellison stipt op tijd, hij bracht ook een uitstekende set ten gehore, inclusief het zelfgemaakte cult visuals. De nadruk lag vooral op nagelnieuw werk, met slechts een handvol oudere tracks tussendoor (waaronder "1983" en "Melt!"). Zijn meer experimentele neigingen liet hij daarbij achterwege waardoor het vooral een dansbare set werd — al moet u Flying Lotus nog niet gaan verwachten op de volgende editie van I Love Techno —, met diepe bassen, spacy synths en ontwrichtte beats. Ellison beleefde duidelijk plezier aan zijn set, maar hield het wel vrij snel voor bekeken. Hij keerde nog twee maal terug, maar moest uiteindelijk toegeven dat hij niet meer dan drie kwartier muziek had voorbereid voor de avond.

"Flying Lotus is playing a great set at AB in Brussels. We’re on in 30 min. This will be a great night." Dat postte Martin Horntveth, een man met een indrukwekkende baard en tevens drummer bij Jaga Jazzist net voor hun optreden nog vlug op facebook. Net als Ellison hadden ze er duidelijk zin in dinsdagavond, en dat werd al snel duidelijk toen het nonet het met instrumenten en fruitige casinoversiering afgeladen podium besteeg. Zonder treuzelen werd ingezet met een uitstekend "Book Of Glass", gevolgd door nog vier nummers uit het nieuwe album. Net als op plaat was het ook hier het naar Steve Reich neigende "Toccata" dat de show volledig stal met haar overweldigende klankenzee opgebouwd uit eindeloze arpeggio’s (een constante op de laatste plaat), pulserende drums en repetitieve melodieën die zich doorheen de rollende geluidsgolven weven.

Vanaf dan was het concert pas echt goed begonnen en werd de spanningsboog constant opgevoerd. Alle tracks uit One-Armed Bandit passeerden de revue, waarbij vooral "Touch Of Evil" in het oog sprong. Toen de technobeat uit die track kwam aanzetten met haar aanstekelijke baslijn stond de hele zaal even in lichterlaaie als was het een zomerse festivalweide. Ook een aantal oude songs werden opgerakeld, zoals "Reminders", uit The Stix, dat aanvankelijk braaf zoals op plaat werd gespeeld maar toen terugviel in een stuk waarin de helft van de band een prachtig subtiel blazerarrangement liet horen. De geluidsexplosie die daarop volgde was ronduit verschroeiend.

Ook "Oslo Skyline" uit What We Must, voor de gelegenheid nog eens omgedoopt tot "Brussels Skyline", was niet gespeend van epiek en sloot het concert met een totale ontlading af. Er volgde nog een bis, "Prognissekongen", maar omdat ze al voorbij de tijdslimiet waren moesten ze het bij eentje houden. Nochtans voelde het aan alsof de band nog wel even kon doorgaan zonder aan energie te moeten inboeten.

Onlangs stelde Flying Lotus in een interview dat hij dolgraag zou samenwerken met Jaga Jazzist, een band die net als hij bijzonder creatief omspringt met bijna een eeuw jazz erfenis. Ons lijkt dat lang geen slecht idee, net zoals Flying Lotus support laten zijn voor Lars Horntveth’s begaafde muzikale bende een — om in thema te blijven — ware muzikale jackpot was.

http://www.jagajazzist.com
http://www.myspace.com/jagajazzist
http://www.jagajazzist.com
Ninja Tune
Beeld:
Rogier Strobbe

verwant

recent

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

Luigi Critone & Gipi :: Aldobrando

De Italiaanse vakmannen Luigi Critone en Gipi maakten van...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

Bart Schoofs :: Morgen weer een brt – Kind aan huis

Online mag Bart Schoofs dan behoorlijk aanwezig zijn met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in