Meccano :: De eenzame planeet (Kolk)

Na jaren van adoratie en cultivering worden de eerste drie delen van Hanco Kolks Meccano opnieuw beschikbaar. De Eenzame Planeet bundelt deze in hetzelfde formaat als De Ruwe Gids. Kolks meesterschap zag er nog nooit zo stijlvol verpakt uit.

Eerlijk is eerlijk, we zijn al langer dan vandaag een groot bewonderaar van Hanco Kolk en vrijwel zijn hele productie. Gilles de Geus maakte hij samen met Peter De Wit (Sigmund) en blijft één van dé mijlpalen in de Nederlandse stripgeschiedenis. In 1992 publiceerde hij bij Arboris het eerste deel van Meccano met als titel Beauregard. Verhaal en tekeningen sloegen de hele stripwereld met verbazing. Kolks abstracte lijnenspel deed nergens de leesbaarheid te kort en de evenzeer experimentele inkleuring van Anka Kresse sloot perfect bij Kolks nieuwe grafiek aan. Na aanvankelijk wat gereserveerde reacties te hebben ontvangen uit de kringen van de stripliefhebbers, sloot zowat iedereen Meccano al snel in de armen. Ook het bijtende en zinderende verhaal over de roddeljournalist Beauregard in het mondaine staatje Meccano toonde een Kolk die we nog niet eerder hadden gezien.

In 1994 kwam hij na een slopend totstandkomingproces op de proppen met het tweede deel Gilette. Opnieuw waren de reacties unaniem lovend en voor de tweede maal op rij bekroonde het Stripschap Kolk met de titel van Beste Album van het Jaar. Weer toonde Kolk aan de hand van het Meccano alle verdorvenheden van de moderne mens. In 1999 verscheen ten slotte het laatste verhaal uit De Eenzame Planeet als het album Schlager. Uitgeverijen Bries en De Harmonie bundelen nu hun krachten om het complete Meccano-opus van Hanco Kolk in twee kloeke banden aan te bieden. Een meesterwerk als dit vierluik verdient het immers om beschikbaar te zijn voor een zo groot mogelijk publiek.

Sinds 1992 is Hanco Kolks tekenstijl natuurlijk erg geëvolueerd en ook dat merken we goed in dit album. Waar Beauregard en Gilette nog een grotere invloed van de klassieke stijl uit Gilles de Geus tonen, heeft Kolk vanaf Schlager duidelijk zijn draai helemaal gevonden. De Ruwe Gids liet in 2008 dan ook een artiest zien die aan de top van zijn kunnen staat, hoewel dat bij Hanco Kolk nooit helemaal zeker is. Hij broedt momenteel immers alweer op andere projecten, waarvan een samenwerking met Kim Duchateau prioriteit krijgt. Zelf is Kolk er alvast heel enthousiast over. Tegelijk werkt hij natuurlijk ook verder aan zijn krantenstrip S1ngle met vaste kompaan Peter De Wit. Toch is geen van zijn ander werk zo complex en ambitieus als Meccano. Het is een strip die nog steeds zijn gelijke niet kent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien + 3 =