Met Ballroomquartet in de studio bij Blixa Bargeld :: Slot

“Als we eens met een producer werken, dan moet het een grote naam zijn”, spraken de jongens van Ballroomquartet af. En zo geschiedde. Blixa Bargeld hapte toe, en daar zitten ze dan: in de studio met een levende legende. Op nieuws.goddeau.com brengt violist Andries Boone vanaf nu verslag uit van het mixingproces.

Slot: “Geen nood, cd’s verkopen toch niet meer!”

De laatste twee dagen die we met Blixa en Boris in de studio aan het mixen zijn, beginnen door te wegen. De opnames waren qua tijd goed gepland, de mix is eigenlijk om wat op ons gemak te werken iets te kort. Zeker als je weet dat Blixa meestal Boris in de namiddag vertelt dat hij iets anders wil.

Meestal is het de balans tussen de verschillende instrumenten aanpassen… wat niet zoveel tijd vergt (maar toch…) en kan er snel met een nieuw nummer gestart worden. Maar soms wil Blixa echt radicale veranderingen in de mix. Daarom moesten we de laatste twee dagen tot de vroege uurtjes doorwerken. Meestal vindt Blixa de drums te ver naar voren gemixt door Boris, de accordeon
te zacht. Zulke aanpassingen zijn dus meestal snel aangepast, maar als hij vraagt de viool veel meer naar voren te brengen en donderer te laten klinken in vergelijking met andere nummers dan zijn we weer voor een paar uurtjes vertrokken… Blixa weet goed wat hij wil, heeft visie, hakt knopen door en schuwt de radicale keuzes niet. Daarom vroegen we hem ook..

En dan is er nog zijn humor. Compromissen, geduld, gedoe, zalving, diplomatiek en conventionaliteit zijn niet aan de man besteed…wat blijkt uit enkele van de door ons opgevangen uitspraken in de studio……

”I think it is nice because you didn’t play much notes.”
“I need more gong, more gong, more gong please……less gong!”
I think I hear the autotune coming up…
“I don´t know how to put this…. but the singing sounds awful….”
“But anyway,…nice record gentlemen!”
“I don’t like the “Hotel California” solo!
“David, you don’t want to sound like Queen!”
“Don’t worry…..cds do not sell anymore!”
“Don’t make it easy for yourself by sounding Celtic!”
“Don’t Piazolla too much!
“You won´t get any absolution from the Pope with those pedals!”
“That´s aweful….! They should take off your violin!
“Don´t use that pedal that makes that -uwiwaba- sound! The hihat
sounds terrible!
“That bass sounds like shit!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × een =