Efterklang & The Danish National Orchestra :: Performing Parades

Klassieke muziek heeft in het verleden al meermaals de weg gevonden naar contemporaine (rock)muziek. Niet alleen metalbands als Metallica (S&M) sloegen de handen in elkaar met klassieke orkesten, ook "stillere" groepen als Cocorosie, Tindersticks en Elbow namen dergelijke ensembles onder de arm om hun muziek luister bij te zetten.

De voorlopig laatste in het rijtje is het Deense Efterklang dat zijn album Parades een tweede leven schenkt dankzij het Deens Nationaal Orkest. Het ensemble contacteerde de band met de vraag om samen te werken, waarna de groep besloot zijn tweede album integraal te brengen. De eerste voorstelling vond op 26 september 2008 plaats, waarbij orkest en band binnen een aangepast decor optraden en de registratie hiervan op cd en dvd uitbrachten.

Op de vraag of het Deens orkest iets bijdraagt aan het geluid van de band of net dient als een klassiek schaamlapje dat een vleugje strijkers hier en wat extra koorgezang daar toevoegt, geeft "Polygone" meteen een bevredigend antwoord. De song krijgt enkele dimensies erbij en ontpopt zich tot een stevigere versie van de albumversie. Een gelijkaardige evolutie is hoorbaar in "Mirador" terwijl "Him Poe Poe" en "Horseback Tenors" net veel dichter bij de originele versies blijven en vooral het verschil maken door hun live-natuur versus de "sterielere" studioversie."

De rol van het orkest lijkt hier naar de achtergrond verschoven te zijn, wat zeker bij het verstilde "Mimeo" een goede zaak is, de song vraagt ook live om een behoedzame benadering. "Frida Found A Friend" daarentegen heeft wel baat bij de extra koorzangen, al helt de geluidsmeter hier net zo min in het rood. Ook in de volgende nummers klinken band en orkest uitstekend op elkaar ingespeeld, waardoor de soms minieme verschillen tussen beide albumversies nauwelijks opvallen (een indrukwekkende versie van "Caravans" buiten beschouwing gelaten) en vooral het live-gevoel boven komt drijven.

Efterklang heeft op Performing Parades niet de ambitie om zijn tweede album opnieuw uit te vinden noch wil hij de songs bedelven onder nieuwe arrangementen. De rol van het orkest is dan ook duidelijk afgelijnd, aan de essentie van Parades wordt niet geraakt. Waar een nummer in zijn albumversie ruimte liet voor extra gezangen of instrumenten, wordt dit verder ingevuld tijdens deze sessie, zoniet zwijgt het orkest zedig. Een aardverschuiving is Performing Parades met andere woorden niet, maar het is wel een aangename hernieuwde kennismaking met de mooie plaat in kwestie.

Performing Parades bevat naast de cd ook de dvd-versie van het optreden, waarbij in het bijzonder de aankleding van de verschillende muzikanten opmerkelijk te noemen is.

Efterklang speelt begin november op De Nachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vier =