Dez Mona :: Hilfe Kommt

Zoals elke mens zich doorheen kindertijd, puberteit en adolescentie moet worstelen, zo moet ook elke band een rijpingsproces doorlopen. Het Belgische Dez Mona is met zijn derde album Hilfe Kommt — de titel verraadt het al — de puberteit ontgroeid en lijkt rust en evenwicht te hebben gevonden.

Zanger Gregory Frateur en contrabassist Nicolas Rombouts startten als duo met avant-gardistische gospel, spirituals en soul waarbij Frateurs hoge, krasserige stemgeluid met niets te vergelijken viel. Hun eerste album Pursued Sinners klonk als een helletocht vol woede en wanhoop, maar het tweede album werd aangevuld met drum, piano en accordeon, waarmee de adolescentie was ingezet. Op Hilfe Kommt pakken ze het nog grootser aan en laten ze zich bijstaan door twee achtergrondzangeressen, strijkers, blazers en keyboards. Die aanpak resulteert in volwassen, uitgebalanceerde arrangementen die bij momenten zelfs hitpotentieel benaderen. Getuige daarvan is “Carry On”, de single die met een catchy oehoehoe-melodietje uitnodigt om mee te zingen en naar hemelse hoogtes leidt.

Op Hilfe Kommt handhaaft Dez Mona nog steeds een hoge kwaliteitsstandaard: de band maakt van broeierige soul, gospel en een streepje jazz een luisterervaring die zich als een teek onder de huid nestelt. Dankzij de medewerking van Paul Webb, beter gekend als Rustin Man, komt ieder instrument mooi tot zijn recht. Bij elke luisterbeurt geven nieuwe lagen en verborgen details hun geheimen prijs.

Het openingsnummer “Beyond Redemption” trekt de gordijnen van een verduisterde theaterzaal open terwijl de contrabas een jazzy baslijntje tokkelt en Frateur met een lage stem zijn verhaal als een priester van het occulte begint te vertellen. Langzaam sijpelen ook strijkers en keyboard binnen en geven ze zo gestalte aan een gestileerd, duister universum. De klauwen van Frateurs stem schrapen niet meer over een schoolbord, maar in plaats daarvan prevelt hij intieme gebeden waarvan “In The Yard” of “Passage To The Sun” de ijle schoonheid van Antony And The Johnsons benaderen. De ingetogen nummers worden echter op tijd en stond afgewisseld met gebalde soul. “Get Out Of Here” laat zich leiden door enkele krachtige pianoakkoorden waarop zanger en achtergrondzangeressen stevig uithalen. Ook “Our Time” swingt de pan uit.

Helaas wordt de bal een zeldzame keer ook misgeslagen. De strijkers op het afsluitende nummer “My Friend” balanceren op het randje van stroperige pathos en de tekst “Trouble, it comes in many forms, I know ‘cause I’ve seen some myself” doet geen moeite om die pathos in te perken. Theater is echter Dez Mona’s handelsmerk en kan door de liefhebbers nog door de vingers gezien worden, maar “Distinguished Way” staat toch misplaatst op dit album. De stuwende drum en bas beginnen veelbelovend, maar de plompe trompetten halen de vaart er volledig uit. De aanhoudende oehoe’s op het einde maken nog wel iets goed, maar helaas niet alles.

Ondanks die kleine misstappen is Hilfe Kommt een gerijpt album, een verhaal dat verteld wordt met passie en emotie, en dat klaar is om een groter publiek te veroveren.

http://www.dezmona.com
http://www.myspace.com/dezmonamusic
http://www.dezmona.com
62TV Records

verwant

#So2019: Dez Mona :: High Up The Sky

Om afscheid te nemen van 2019 presenteert in december...

Eindejaarslijstje 2019 van Kathy Van Peteghem

2019: een jaar waarin het hoofd niet altijd naar...

Dez Mona

4 augustus 2019Dranouter Festival, Dranouter

Dez Mona :: 7 februari 2019, Minard

Intens. Dat is het enige accurate woord dat Dez Mona's...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Woods jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in