Crimson Falls :: Fragments Of Awareness

Niet alleen op de Belgische voetbalvelden wordt er wild over en weer geschopt en gevloekt, ook in de Belgische metalscene worden aardig wat mokerslagen uitgedeeld. Terwijl Ancient Rites, In-Quest, Oceans Of Sadness, Spoil Engine en Thurisaz de afgelopen jaren in de schijnwerpers liepen, hoort Crimson Falls dankzij de hondsbrutale deathcore op Fragments Of Awareness nu ook definitief bij deze elite.

Crimson Falls is zowat het paradepaardje van het Gentse label Genet Records. Met het strakke The True Face Of Human Nature en optredens in nagenoeg elk Vlaams jeugdhuis wist het vijftal reeds een waardige fanbase uit te bouwen. Telkens werd het kot afgebroken door de krachtige uithalen van Wim Jacobs en de geoliede machine van gitaristen Kristof Damen en Ringo Van Dingenen, bassist Tom Trancez en de drums van Sigi Loots. Ook de rechtuit eerlijke teksten over oorlog, social issues en levensproblemen , waarvoor in het booklet een passende uitleg geprepareerd werd, sprongen in het oog. Hetzelfde geldtvoor de lyrics van Fragments Of Awareness.

Het eerste wat opvalt, is het choquerende artwork van Abortedbassist Svenchi Janssens. Ze sluiten perfect aan bij Damens teksten, die deze keer zware thema’s als Alzheimer, kindermishandeling, milieu en zelfmoord behandelen. Na de eerste luisterbeurt lijken de vijf Vlamingen nog steeds trouw aan de reeds afgekloven deathcorerecepten: zware breakdowns melodische riffs en grunts afgewisseld met hardcore screams. Opnieuw lijkt de sound van pakweg All Shall Perish niet ver weg. Ook Kris Belaens hyperfijne productie klinkt weer loodzwaar, terwijl alle instrumenten herkenbaar blijven.

De twee opvallendste creaties zijn dan ook de mokerslagen waarbij eenvoudige deathcore voldoende is om bloedvergieten te creëren, zonder Gothenburg death metalgeneuzel, zonder overbodig sologepingel: “Solace” en het tweeluik “With All Due Respect/Sworn Persistence”. Het eerste nummer begint op een rustige melodieuze en dramatische noot maar ontploft in een genadeloze woedeaanval, terwijl Jacobs de simpele — doch eerlijke — teksten over het verlies van een dierbare uitschreeuwt.

Terwijl het merendeel van de songs over de gevoeligheden van u en ik gaan, is het overdonderende “With All Due Respect/Sworn Persistence” ook tekstueel een en al hardcore. De talrijke fuck you’s naar de hypocrieten en dwazen der maatschappij komen dan ook recht uit het hart. In het eerste deel verraadt de krachtige samenzang duidelijk sporen van Jacob’s hardcore-achtergrond, terwijl “Sworn Persistence” dan weer deathmetal-geweld uit het geroffel van Van Dingenen ademt. Door de plotse keiharde break moest de laptop van uw immer rustige dienaar er bijna aan geloven.

Deze redacteur komt er nog met een bloedneus van af. Live zal Fragments Of Awareness gegarandeerd breuken opleveren. En dat is ook net wat Crimson Falls moet doen: de gefrustreerde mens een dik pak slaag geven. Een heuse tour met het kruim van de huidige deathcore langs echte concertclubs is dan ook dubbel en dik verdiend. Laat ons even wegdromen: waren deze mannen Amerikanen, dan hadden ze al een deal met Metal Blade op zak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes − zes =