Grand Archives :: Keep In Mind Frankenstein

Op enkele jaren tijd is Grand Archives uitgegroeid tot een gezelschap om rekening mee te houden. Was de band aanvankelijk niet meer dan het zijproject van een van de baardige figuren van Band Of Horses, dan toont Grand Archives met zijn tweede langspeler dat het niet een van de zovele bandjes is die even aan de oppervlakte komt piepen.

Sinds Grand Archives vorig jaar zijn titelloze debuutplaat uitbracht, heeft de band niet stilgezeten. Mat Brooke (vroeger betrokken bij Carissa’s Wierd en Band Of Horses) is er de man niet naar om op zijn lauweren te rusten. Nochtans hebben zijn bandmates projecten genoeg. Er is losvast-lid Sera Cahoone, die er een solo-carrière op nahoudt. Bassist Jeff Montano maakt ook deel uit van The New Mexicans en Curtis Hall speelt zowel bij Grand Archives als bij The Jeunes gitaar. Manusje van alles Ron Lewis dan weer, hield het effectief voor bekeken en ruilde eerder dit jaar Grand Archives in voor The Shins.

Ondanks al die agenda en andere beslommeringen, die bij zoveel muzikale ijver komen kijken, ligt Keep In Mind Frankenstein nu in de winkel. En voor de tweede keer op rij is Grand Archives er in geslaagd een prachtplaat voort te brengen. Het album is op dezelfde leest geschoeid als zijn voorganger, zij het dat de intensiteit nog wat opgedreven wordt. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat dit voer is om op zeer regelmatige basis te beluisteren.

Nog steeds flirt Grand Archives met country-invloeden, zij het dat die ditmaal uiterst subtiel aanwezig zijn in het geluid van de band. "Oslo Novelist" heeft een melancholische slide guitar als kern, maar het is wat daar rond gebeurt dat het karakter van deze plaat bepaalt. De vocalen van Brooke dragen namelijk het hele album. In voornoemd nummer heffen ze de muziek zelfs op, zeker wanneer Grand Archives plots de troefkaart van Keep In Mind Frankenstein uitspeelt en hemelse harmonieën over de luisteraar neerdalen.

Verwacht echter geen vocale overdondering zoals bij labelgenoten Fleet Foxes. Grand Archives kiest een heel album lang voor de zachte aanpak. Neem "Lazy Bones": op zich een fraaie, indringende folksong, maar Grand Archives geeft ’m net iets meer. Door Sigur Rós-achtige echogeluiden in het klanktapijt te smokkelen, bijvoorbeeld. Maar net zo goed door de plechtstatige zang en onderhuidse gitaren.

Dat de vocalen op deze plaat een zeer prominente rol spelen, blijkt tevens uit het nét niet instrumentale "Siren Echo Valley (Part 1)" dat de luisteraar bijna tot stilte aanmaant. Daartoe volstaat de samenzang tussen Brooke en Cahoone, die zich tegen een nagenoeg kale achtergrond voltrekt. In "Part 2" gaat het er al enigszins luchtiger aan toe, al is ook dat relatief, en koppelt Grand Archives Beirut-achtige ritmes aan country klanken.

Hoewel Grand Archives het tot op de dag van vandaag met een cult-aanhang moet stellen, is dit een band om in de armen te sluiten. De songs van Grand Archives zijn zo puur en lopen bijna stuk voor stuk over van pracht dat het een vergissing is om niet naar Keep In Mind Frankenstein te luisteren. Begin gerust met het rustieke "Left For All The Strays" en smelt bij elke nieuwe song die u leert kennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vijf =