Brussel In Beeldekes (Diverse)

Vlaamse stripauteurs verbeelden Brusselse volksverhalen en legenden. Door de ongewone combinaties van auteurs levert dit album enkele verrassende verhalen op. Het niveau van dit lovenswaardige initiatief is behoorlijk constant voor een bundel.

Erfgoed Brussel en de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde sloegen een tijdje geleden de handen in mekaar. Samen vroegen ze aan een grote groep Vlaamse auteurs om aan de slag te gaan met enkele bekende en minder bekende Brusselse verhalen, om zo dit typisch volkse erfgoed opnieuw aan een breed publiek voor te stellen. Tegelijk bood het de Stripgilde de kans om haar auteurs een nieuw podium aan te bieden. Wat ons meteen opviel, waren de ongewone combinaties van auteurs die voor de verschillende verhalen werden samengesteld.

Het ledenbestand van de Stripgilde viel makkelijk aan te porren om een verhaal bij te dragen aan dit album. Vaste waarden als Hec Leemans, Jan Bosschaert of Steven Dupré staan op dezelfde omslag als de nieuwere namen Reinhart Croon of Randall. C. We ontdekten er zelfs enkele nieuwe met Ross Cappaert, René Bergmans of Peter Willems. Door het vermengen van eigenzinnigheid met vakmanschap behoudt het album een vrij constante lijn, die enkel onderbroken wordt door de dromerige trekken van Randall. C. Echte toppers kunnen we dan ook moeilijk onderscheiden, Brussel In Beeldekes is bovenal een hecht geheel van bewerkte volkslegenden. Elk verhaal telt twee tot vier pagina’s en telkens slagen de auteurs erin om de essentie van elk verhaal te vatten. De oude man in het café vormt de rode draad die alle verhalen met elkaar verbindt. Hij vertelt aan — al dan niet toevallige — passanten telkens een bekend Brussels verhaal.

2009 is het stripjaar in Brussel en dat zullen we geweten hebben. Brussel In Beeldekes is het initiatief van de Erfgoedcel Brussel die ook haar bijdrage wilde leveren aan dit jaar van vieringen. Dit album zou zeker een publiek moeten kunnen aanspreken dat weinig met stripverhalen in aanraking komt. De eigenheid van de meeste auteurs is daarom wat te zeer ondergesneeuwd geraakt om veel nieuwe fans te kunnen overtuigen. Dat is anderzijds een onvermijdelijk nadeel bij het eerder vermelde voordeel van de eenheid in deze bundeling. Deze Brussel In Beeldekes is in ieder geval wel een voorbeeld van een geslaagde kruisbestuiving. Het zal ons benieuwen op welke manier de Erfgoedcel het album aan de man zal proberen te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie + 19 =