Radio Soulwax – Part Of The Weekend Never Dies

Hij draaide amper in de zalen, maar dat wordt rechtgezet met een puike dvd-release. De Soulwax-documentaire Part Of The Weekend Never Dies is klaar om huiskamers in vuur en vlam te zetten.

23 september 2005 was een belangrijke dag in de vaderlandse rockgeschiedenis. Die vrijdag bracht Soulwax zijn amper een jaar oude Any Minute Now opnieuw uit. Het zwarte hoesje was roze geworden en de rocknummers herwerkt tot electrodeunen. Een maand eerder had de band op Pukkelpop al een tip van de sluier gelicht door als Soulwax Nite Versions op het podium te verschijnen. Waar Soulwax ervoor een rockband was die er met 2ManyDJs een meer dancegericht broertje op nahield, werden op dat ogenblik alle hokjes met de grond gelijk gemaakt. Vanaf toen was alles mogelijk en kreeg het concept Radio Soulwax — tot dan een programma van de Dewaele-broers op de BBC — meer en meer vorm.

Fast forward naar maart 2006. Op StuBru.Uit programmeert de radiozender doorgaans de meest actuele der Belgische artiesten. Dit jaar wordt evenwel een uitzondering gemaakt op het uitgangspunt. Op zaterdagavond wordt de concertzaal van de Vooruit overgelaten aan Vitalic, Justice (die uiteindelijk zou afzeggen), 2ManyDJs en Soulwax, allen onder de noemer Radio Soulwax. Ook op Rock Werchter zal dat jaar de marquee een avond lang in handen zijn van de Gentenaars en hun even hippe als muzikaal opwindende bondgenoten.

Een waanzinnig jaar, en het zou nog maar het begin zijn. Ook het buitenland ging vlot plat. Typ op Youtube de woorden “Radio” en “Soulwax” in het zoekveld en beelden uit alle windstreken dienen zich aan, niet zelden voorzien van vijf sterren en, zoals bij Coachella, bezoekersaantallen die in de tienduizenden lopen. De Radio Soulwax-trein is dan ook niet te stoppen. En hij dendert al in overdrive sinds The New York Times As Heard On Radio Soulwax Pt. 2 in 2002 tot plaat van het jaar bombardeerde.

Maak een film over een band die in overdrive door het leven raast en je hebt twee mogelijkheden. Ofwel eindig je met talking heads die met behulp van een coach proberen zichzelf van de afgrond weg te leiden, of je krijgt een knaller van een film die in nauwelijks meer dan een uur tijd de finesses van Radio Soulwax, hun plaats binnen de electrowereld, de waanzin die regeert in die wereld en de even grote gekte die bij het touren komt kijken op hallucinante en meeslepende wijze in beeld brengt.

Want dat is wat Part Of The Weekend Never Dies doet. In het voorjaar draaide de film kortstondig in een beperkt aantal cinemazalen. Het was aardig geweest als deze prent een uitgebreider leven op het witte doek had gekend, maar het zij zo. Nu ligt de dvd in de winkel en daarmee kan u zich keer op keer vergapen aan hoe Erol Alkan of Klaxons denken over Soulwax. Of, in de extra Part Of The Weekend REALLY Never Dies, kijken naar Tiga die zijn impressies geeft over de Gentenaren. Bovendien is er nog het bijna een uur durende Nite Versions Live At The Fabric And 120 Other Places. Inderdaad: net zoals de documentaire, is ook de concertfilm over de hele planeet opgenomen, en dat met één enkele camera.

Een goed gevuld, en hoogst intens dvd-schijfje, zeg maar. Dat schijfje komt bovendien net op tijd : over twee maanden zou de Soulwaxtrein immers toch halt houden. De Dewaeles hebben aangekondigd dat het na 1 november gedaan is met concerten en dat de band zich terugtrekt om aan een nieuw studioalbum te werken. Hoe vaker we Part Of The Weekend Never Dies in de dvd-lader schuiven, hoe nieuwsgieriger we worden naar het resultaat van die studiotijd. Dat de band tot het zover is niet meer op een vaderlands podium staat, is een gemis dat we proberen te verwerken met deze dvd, al moet het gezegd dat de prent eerder een omgekeerd effect heeft. Part Of The Weekend Never Dies is immers geen zondagavondfilm om te bekijken voor het slapengaan. Dit is een cry to party, die je op vrijdagavond in de stemming brengt voor dirty dancing en al wat dààr bij komt kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 2 =