Motorpsycho :: Haircuts

Als er één release was die Chinese Democrazy jarenlang naar de kroon stak voor de titel van "release waar het meest naar uitgekeken wordt zonder dat er ook maar enige zekerheid is dat hij ook zal verschijnen", dan was het wel de dvd van Motorpsycho. Het gerucht dat de Noorse groep aan een dvd werkte, gonsde zo lang dat niemand nog geloofde dat hij er ooit zou komen.

Het mag een klein mirakel heten dat hij er toch nog gekomen is, de perfectionistisch ingestelde Noren konden immers niet zomaar wat op dvd pleuren. Niet alleen werd er daarvoor al veel te lang reikhalzend naar dit werkstukje uitgekeken, ook is de fanbase van de band daarvoor te veeleisend. Geen wonder dus dat op Haircuts bijna zes uur materiaal verzameld staat en dat de bandleden daarenboven ook nog eens audiocommentaar leveren bij de beelden.

Elke zichzelf respecterende psychonaut (de geuzennaam voor Motorpsycho-fanaten) zou dit werkstukje in huis moeten hebben. Alleen al in kwantiteit steekt Haircuts namelijk het gros van de andere releases naar de kroon met niet minder dan twee dvd’s boordevol documentaires, clips en live-shows. In het bijhorende boekje geeft de band overigens zelf nog een korte reflectie over de dvd en worden verschillende groepsfoto’s doorheen de jaren getoond.

Op de eerste dvd staan alle clips die de band doorheen zijn carrière maakte tot aan "Serpentine" (21 in totaal). Dit lijkt niet meer dan een noodzakelijk en handig smaakmakertje te zijn voor fans maar zelfs hier heeft de band het onderste uit de kast willen halen. Bij de clips kan er immers gekozen worden voor een commentaartrack van de band of van de regisseur. Op deze dvd zijn ook twee documentaires geplaatst: This is Motorpsycho uit 1995 en Noorse helden van Loladamusica (VPRO) uit 2000.

Beide documentaires zijn heel anders van opzet en belichten op die manier een ander aspect van de band. In de eerste documentaire wordt de groep een tijdlang gevolgd, voornamelijk op tour. In de Nederlandse documentaire wordt getracht om de groep zelf te vatten middels interviews en sfeerbeelden. Het enige dat eigenlijk nog ontbreekt, is een derde (recentere) documentaire, want er is de laatste acht jaar veel gebeurd binnen de band. Zo heeft er met het vertrek van drummer Håkon Gebhardt een cruciale personeelswissel plaatsgevonden.

Op dvd 2 staat "Roadwork III: The Four Norsemen Of The Apocalypse", de concertregistratie van (een deel van) het beruchte optreden in The Paradisio (Amsterdam) van 23 november 2002, die tot voor kort alleen online in minderwaardige versies te vinden was. Eenieder die Motorpsycho ook maar vaagweg kent, zal bevestigen dat het een band is die in de eerste plaats ondergaan moet worden. Met niet minder dan vijf camera’s en vierentwintig audiotracks is de groep er in geslaagd dat live-gevoel op te roepen. Alleen de drukte en het zweet dient u er zelf bij te denken.

Wie na dit alles nog steeds op zijn honger blijft zitten, kan die hopelijk stillen met "Another Ugly Tour", de originele afstudeerversie van de documentaire "This Is Motorpsycho", die ook op schijf twee te vinden is. Als afsluiter worden bovendien nog twee nummers ("Plan #1"en "S.T.G.") live en eentje akoestisch ("Mad Sun") geserveerd. Maar daarmee is alles op en is (voorlopig) echt het laatste gezegd.

Haircuts is een monster: encyclopedisch, gigantesk en grotesk. In zijn poging volledig te zijn ontneemt het de moed het te ondergaan. Maar Haircuts is ook geniaal en de band-dvd bij uitstek want hier vindt iedereen zijn gading in. Dit is een dvd die zowel de neofiet als de diehardfan zal aanspreken. Het komt er alleen op aan om bewust en doordacht datgene er uit te pikken waar men op dat moment behoefte aan heeft en de rest te laten rusten voor een volgende sessie. Haircuts is eenvoudigweg de enige dvd die Motorpsycho kon uitbrengen, maar ook de enige die de band eer aandoet, grotesk of niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − 10 =