Black Kids :: Partie Traumatic

Franz Ferdinand, Interpol, The Killers, Bloc Party en andere Editors: enkele jaren geleden werden we overstelpt met door legendarische eighties-iconen geïnspireerde bands. Net wanneer je denkt dat die vloedgolf even is gaan liggen, komt daar Black Kids met Partie Traumatic op de proppen, een debuut dat onomwonden naar The Cure lonkt.

Zo te zien zijn the kids heden ten dage verduiveld alright, want na Cold War Kids en The Cool Kids is daar nu dus Black Kids. Dit heterogene gezelschap (twee vrouwen, drie mannen, twee zwarten, drie blanken) werd eind 2007 net als MGMT, Estelle en Santogold door de kingmakers van Rolling Stone getipt als "Artists To Watch". Dat gebeurde voornamelijk op basis van de via de geijkte kanalen de hemel in geprezen e.p. Wizard Of Ahhhs. Enkele maanden later ligt de eerste volwaardige langspeler in de rekken. Producer van dit debuutalbum was ex-Suede-gitarist Bernard Butler. Die verleende eerder al hand- en spandiensten aan uiteenlopende artiesten als Duffy, Sons And Daughters en Tricky.

Fronste u kortgeleden net als ons niet ten minste één keer de wenkbrauwen bij het aanhoren van het uiterst aanstekelijke "I’m Not Gonna Teach Your Boyfriend How To Dance With You"? Had The Cure na "The Only One" en "Freakshow" nu alweer een nieuwe single uit? En waar haalden ze die frisse sound plots vandaan? Nader inzien maakte echter al snel duidelijk dat niet Robert Smith en de zijnen achter deze regelrechte zomerhit zitten, maar wel een stel enthousiaste tieners uit Jacksonville, Florida. Naam van dit bonte vijftal: Black Kids.

Een groepsnaam die het ergste doet vermoeden, maar zwart is hun muziek hoegenaamd niet. "I’m Not Gonna Teach Your Boyfriend How To Dance With You" is behalve een veel te lange songtitel namelijk ook een lap heerlijk meezingbare pretpop. Het nummer valt allicht het best te omschrijven als "Just Like Heaven" dat op 45 in plaats van op 33 toeren wordt gedraaid. De gelijkenis met de onverslijtbare Cure-klassieker is frappant: de stem van zanger Reggie Youngblood klinkt meer als Robert Smith dan Smith zelf dezer dagen en zelfs de lyrics frotten als geile geliefden dicht tegen elkaar aan: "You ’re just like a dream" wordt hier simpelweg "You’re the girl that I’ve been dreaming of ever since I was a little girl."

Wie nou schouderophalend oppert dat Black Kids niets meer is dan het zoveelste platgehypte one-hit wonderdat binnen enkele maanden wel weer terug in de vergetelheid zal verdwijnen, moeten we er toch op wijzen dat Partie Traumatic nog songs van dat kaliber bevat. Opener "Hit The Heartbrakes" (beetje The Cure, beetje B-52’s) bijvoorbeeld, een song die meteen met de deur in huis vliegt: "Knock, knock. Who’s there? Call the ghost in your underwear".

Of "Hurricane Jane" dat de lichtvoetigheid van "Lullaby" koppelt aan de thematiek van "Friday I’m In Love" ("It’s Friday night and I ain’t got nobody. Oh what’s the use of making a bed?"). En wanneer de lieflijke Dawn Watley en Ali Youngblood (zus van) in "I’m Making Eyes At You" voor hemelse backing vocals zorgen, gaan onze gedachten meteen uit naar The Magic Numbers. Iemand laatst nog iets van hén gehoord, trouwens?

De iets te fel naar Franz Ferdinand ruikende titelsong doet ons een en ander uit de doeken omtrent de drijfveren van deze youngsters: "Hugs and kisses from the girls and the boys: we get it automatic. Live like champs, though we’re unemployed. Stay the night and you have some grits. Sure, you’re right, this song is the tits." Na een goed half uur valt met het pompende "Look At Me" (hoor die très Ting Tings-achtige intermezzo’s!) reeds het doek over deze Partie Ecstatic. Beter kort en sterk dan krampachtig uitgerekt, dus.

Erg origineel is het allemaal niet wat Black Kids op Partie Traumatic laat horen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een flinke dosis jeugdig enthousiasme en een portie prima in het oor liggende songs. Mike D (Beastie Boys) is fan, Kate Nash is fan, wij zijn fan: nu u nog.

Black Kids staat op 11 november in AB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − 7 =