Wisher 1 :: Nigel (De Vita & Latour)

Alwéér een nieuwe fantasy-reeks, horen we u al denken. Gelukkig staan hier twee bijzonder getalenteerde auteurs aan het roer. Samen maken ze van deze eerste Wisher alvast een geslaagde start.

Wisher luidt de terugkeer in van Giulio De Vita, de Italiaanse tekenaar die enkele jaren geleden met James Healer aan een steile carrière bezig leek maar toen, even plots als deze reeks, van het toneel verdween. Zelfs het geplande vijfde deel van Frank Girouds Quintett ging niet door en werd door zijn landgenoot Giancarlo Alessandrini van beelden voorzien. Samen met nieuwbakken scenarist Sébastien Latour (zie ook Ellis Group met Griffo) vermengt hij nu sprookjes met de blitze sfeer van een thriller in het hedendaagse Londen. Het is de verdienste van beide auteurs dat ze, ondanks het flitsende thema en de makkelijke val van de fantasy-clichés, toch een gevoel van persoonlijkheid en oprechtheid in hun verhaal weten te stoppen.

Nigel Grant is een wat louche zakenjongen die met zijn mooie praatjes al behoorlijk wat geld in het laatje heeft weten te brengen. Hij heeft er echter geen idee van dat hij eigenlijk een djinn is, een krachtig sprookjeswezen dat het voortbestaan van de feërieke wezens op aarde in handen heeft. Wanneer een vriend moedwillig onder een trein springt, gaat Nigel zelf op onderzoek uit. Zijn tegenstander daarbij heet M10, een schimmige maar bijzonder machtige organisatie die tot doel heeft alle feërieken te vernietigen. Zij sturen hun agenten door heel Londen om Nigel te pakken te krijgen.

We moeten toegeven dat het allemaal niet bijster origineel klinkt, maar de combinatie Latour en De Vita werkt wonderwel. Scenarist Latour houdt de spanning er vaardig in en gaat meteen een paar trapjes hoger na het wat middelmatige Ellis Group. De Vita’s tekeningen bruisen dan weer van vitaliteit. Hij heeft zich ook volledig laten gaan in de gedetailleerde decors en zelfs de felle inkleuring van Emanuele Tenderini past mooi bij dit levendige album.

Oorspronkelijk maakte Wisher samen met Ellis Group (dat eerst onder de titel Ellis gelanceerd werd) deel uit van de collectie Portaal bij uitgeverij Lombard. Na de nodige herschikkingen staan beide reeksen nu mooi te glanzen, los van elke collectienaam. Foutje van de marketingjongens wellicht. In het Frans verscheen onlangs al het tweede deel van Wisher, met opnieuw lovende kritieken voor de tekeningen en het verhaal. Wij kunnen alvast niet anders dan dit eerste deel met open armen ontvangen en uitkijken naar waarheen Latour en De Vita ons in dat vervolg zullen leiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + een =