Een Avontuur van Lana Planck 1 :: Operatie Hanuman (De Jong & Hulsing)

De nostalgici onder ons mogen zich tevreden in de handen wrijven: Michiel De Jong en Milan Hulsing bedienen hen op hun wenken met Operatie Hanuman. Het album is een zoveelste bewijs van het talent van beide heren.

Oorspronkelijk verscheen dit eerste deel van Lana Planck in voorpublicatie in het Algemeen Dagblad tussen juni en september 2006. Na bijna twee jaar waagt uitgeverij Oog & Blik zich aan een albumuitgave, hoewel een tweede deel ondertussen wellicht niet meer tot de mogelijkheden behoort. Toch biedt Operatie Hanuman een mooi afgerond verhaal dat alle kwaliteiten van een klassieke avonturenstrip bezit.

Lana Planck is een jonge ondernemende vrouw die een documentaire maakt over een woestijnvolk waarvan het bestaan bedreigd wordt door de klimaatsverandering. Lana’s echtgenoot moet ondertussen ook in India zijn voor een wetenschappelijk project dat opgezet werd door een wat vreemde organisatie. Het spreekt voor zich dat die organisatie en het bedreigde volk heel wat meer met elkaar te maken hebben dan op het eerste gezicht lijkt. Lana mengt zich al snel in de dubieuze aciviteiten van haar echtgenoot, en komt zo in woelige wateren terecht.

Het verhaal van Milan Hulsing (Wat Fred niet wist) lijkt wel een typevoorbeeld voor een avonturenverhaal uit een handboek van stripgenres. Enkel de verhouding tussen Lana en haar echtgenoot doet wat vreemd aan. Ze gaan op een erg zakelijke manier met elkaar om en lijken elkaar vaak nauwelijks te kennen. Hulsing lijkt soms niet te kunnen kiezen: wordt die echtgenoot nu een slechterik dan wel een naïeve speelbal in de handen van Climate Inc.? Bij een klassiek verhaal waar de rollen zeer strak bepaald zijn en de slechteriken steeds erg slecht behoren te zijn, valt zo’n dualiteit moeilijk in te passen.

Michiel De Jong overtuigt daarentegen volledig met zijn prachtige, strakke klare lijnvariant. Met zijn spaarzame, maar dansende en krullende lijnen creëert hij de perfecte weemoedige sfeer die past bij een verhaal vol idealistische onderzoekers en megalomane schurken. Het blijft jammer dat het — naar wij vrezen — bij dit ene deel zal blijven. Na hun eerste samenwerking in het Pincetboekje Ode aan Wilhelm uit 2000, is deze Operatie Hanuman vast en zeker een knappe voorzetting, ondanks de minpuntjes. Operatie Hanuman is een openingsalbum dat doet uitkijken naar meer avonturen van Lana en haar twee assistenten Otto en Sam. Hopelijk overstijgt dit album het beperkte verzamelaarspubliek, zodat de auteurs weer aan het werk kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 + zeventien =