The Intelligence :: Deuteronomy

Met The Intelligence’ Icky Baby kwam Lars Finberg twee jaar geleden met een rock-’n-rollvariant van zijn andere groep A Frames op de proppen. Met Deuteronomy heeft de groep nu een rustigere, maar daarom niet minder compromisloze opvolger klaar.

Valt rock-’n-rollgehalte wel in decibels uit te drukken? Alvast niet als het van The Intelligence afhangt. Met Deuteronomy maakt de groep zijn postpunk immers geen bal toegankelijker, terwijl hij vandaag toch een stuk minder luid klinkt. Waar het wilde Icky Baby nog voor unieke rock-’n-roll kon doorgaan, lijkt het combo nu eerder in het vaarwater van de indie terecht te komen.

Het zachte gebeep waarmee "Moon Beeps" het album opent, kondigt al meteen aan dat Deuteronomy een totaal ander verhaal is. Wanneer plots een bevreemdende drum invalt, is het toch duidelijk nog steeds dezelfde groep waarnaar je aan het luisteren bent, wat bevestigt dat The Intelligence nu wel als een volwaardige band beschouwd mag worden.

Een gemakkelijke plaat is Deuteronomy allerminst: was Icky Baby met zijn uptemponummers nog redelijk beluisterbaar en zelfs dansbaar voor punkliefhebbers, dan sleept het nieuwe plaatje zich eerder langzaam voort. Dat leidt tot unieke resultaten zoals het bevreemdende, met parlando’s verrijkte "Tubes", maar de kans dat een nietsvermoedende luisteraar het plaatje na één beluistering opgeeft, is niet gering. Daar kan zelfs een sneller nummer als "Sailor Dive" weinig aan veranderen.

De geduldige luisteraar wordt echter beloond: een liedje als "How To Improve Your Hearing Without Listening" blijft na iedere luisterbeurt beter hangen en blijkt catchyer dan het nummer aanvankelijk laat uitschijnen. "Dating Cops" flirt op zijn beurt met de jaren tachtig, terwijl het nummer toch te uniek is om met iets uit dat tijdperk vergeleken te worden. En zo valt er veel te ontdekken. Minder is meer. Daarin gelijkt Deuteronomy zelfs een beetje op het eveneens door Finberg bijgeschaafde Lamps, van de gelijknamige groep, dat het evenzeer van nuances moest hebben.

Dat The Intelligence zijn vroeger opgeplakte labels probleemloos van zich af weet te gooien, lijdt dus geen twijfel. Of de groep het met Icky Baby gewonnen publiek kan behouden, is minder vanzelfsprekend. Maar in dat geval kan men zich natuurlijk weer afvragen of men een bocht van 180 graden geen rock-’n-roll kan noemen. Het zal de naam van In The Red Records als genreoverstijgend label in ieder geval geen kwaad berokkenen.

The Intelligence’ nieuwste manoeuvre kan bijgevolg een beetje als een stap achteruit en twee stappen vooruit beschouwd worden. De groep levert weliswaar een beetje in door niet mee te gaan in de lekkernijen van Icky Baby, maar kan met Deuteronomy wel een breder indiepubliek bereiken. Daar hopen wij in ieder geval op, want Deuteronomy is een niet te missen lekkernij voor meerwaardezoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 − drie =