Creature With The Atom Brain, STUK :: 14 november 2007

Een van ’s lands best bewaarde muzikale geheimen is Creature With The Atom Brain. De band blijft echter niet bij de pakken zitten, en na de VS wordt nu ook het vaderland stad voor stad ingenomen. Leuven ging zonder morren overstag.

Voor het zover is, mag White Circle Crime Club het publiek opwarmen. Met twee kwalitatief hoogstaande langspelers op zijn actief, is de band een optimale keuze. Door de jaren heen ontwikkelde de groep een indringende, unieke sound die een geheel eigen en fascinerende invulling geeft aan de hardcore roots van het gezelschap. WCCC schetst klanklandschappen die tegelijk dreigend en fascinerend zijn en je als toeschouwer meeslepen op een hallucinante trip.

Op zich is wat Creature With The Atom Brain doet eerder simpel te noemen, maar dan op een ingenieuze manier. Niet iedereen heeft de gave om met slechts enkele akkoorden een song te schrijven die met verstomming slaat. Zo bleek al op twee caleidoscopische 12”s en recent nog met de eerste full-cd I Am The Golden Gate Bridge. Hoewel Creature enigszins in de schaduw van Millionaire staat, heeft de band op zichzelf genoeg bestaansredenen, niet in het minst als zinderende liveact, zoals ook The Jesus And Mary Chain bleek te beseffen. Creature fungeerde recent als openingsact voor de Amerikaanse reünietour van de band, en na de VS is vanavond Leuven aan de beurt om platgeslagen te worden.

Soms slaat echter de wet van Murphy toe en gaat alles mis. Bij Creature With The Atom Brain slaat het noodlot toe bij het begin van de set. Kabels, versterkers, gitaren, snaren, zowat het hele instrumentarium lijkt er geen zin te hebben, en het is te danken aan de hardnekkigheid van de band dat het optreden niet de mist in gaat, een veeg teken dat we met professionals te doen hebben.

Daarbovenop is bassist Jan Wygers net op dat moment elders papa aan het worden, waardoor een inderhaast ingeroepen Tim Vanhamel het gezelschap vervoegt en het Millionaire-gehalte van de band wel heel hoog wordt. Toch is dit geen afleggertje, zoals al blijkt uit de zinderende intro die naadloos overgaat in een verbluffende uitvoering van “Mind Your Own God.” Creature oefent met ingenieuze breaks en tempowissels een hit–and- runtactiek uit die zijn impact op het publiek niet mist.

“Is That Lady Sniff?” ontpopt zich vrij vroeg in de set tot een eerste hoogtepunt. In het jasje dat het nummer live krijgt, worden de vocale kwaliteiten van Aldo Struyf pas helemaal duidelijk. De man heeft een stem die zonder meer indruk maakt en de song een zekere tristesse meegeeft zoals dat alleen bij grootse nummers kan. Met “Is That Lady Sniff?” lijkt de band ook pas echt op dreef te komen en vanaf dan rijgen de songs zich aaneen tot een indrukwekkend geheel.

Zo worden tijdens “16 Inch Revolver” gitaren ingezet als synthesizers en wanneer ze dat even niet doen, klinken riffs die niet hadden misstaan in het oeuvre van Kyuss. Langs een uitermate agressief “Park My Car Outside The Record Store” belandt Creature bij de finale in de vorm van het verlammende “Funker.” Het nummer haalt minutenlang het onderste uit de kan en vormt een prima visitekaartje waardoor je de concertkalender van de band ter stond in je agenda wil overschrijven. Hoewel Creature With The Atom Brain het momenteel vooral nog van zijn cultstatus moet hebben, zit er heel wat potentieel in de band. Het enige jammere aan de zaak is dat een mens niet op twee plaatsen tegelijk kan zijn, en dat het moeilijk is Millionaire én Creature tegelijk alive and kicking te houden. Zolang de afwisseling tussen beide bands echter vlot gebeurt en er geen jarenlange gaten vallen, hebben we hier helemaal geen probleem mee. Het doet de honger naar de muziek immers alleen maar toenemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − veertien =