Moondog :: The Viking Of Sixth Avenue

In Belgenland is Louis Thomas Hardin aka Moondog (1916-1999) vooral bekend als de, althans zo stelden we hem ons voor, onverdraagzame knorpot met sterallures die dat onschuldige zootje Antwerpenaren op straffe van executie noopte de naam te veranderen van Moondog Jr. naar Zita Swoon. Wisten wij veel dat het hier een goedhartig, zij het enigszins excentriek, muzikaal genie betrof.

Want hoewel klinkende namen als Elvis Costello, Philip Glass en John Fahey hun liefde voor Hardins oeuvre niet onder stoelen of banken staken, bleef Moondog toch een naam die de cultstatus nooit oversteeg. The Viking Of Sixth Avenue is een 75 minuten durende compilatie van 50 jaar Moondog, uitgebracht door Honest Jon’s, het label van Damon Albarn, die daar als het even meezit verandering in zou moeten brengen.

Zoals dat meestal het geval is bij cultfiguren, gaat ook Moondogs levensloop gepaard met een Interessant Verhaal. Op zijn vijfde neemt papa Hardin, een rondreizende missionaris, klein Lowieke mee naar een authentieke indianenstam. Het is daar, gezeten op de schoot van de plaatselijke Winnetou, dat Hardin die typisch indiaanse percussieritmes leert kennen die later vaak in zijn muziek zullen terugkeren. Enkele jaren later, het lijkt wel een weekendfilm op één, slaat het noodlot toe: een staaf dynamiet onploft in Hardins aangezicht en de jongeling is blind voor het leven.

Enfin, niet getreurd. Hardin is een vechter en moet en zal zijn droom waarmaken! Zijn studies ’muziek’ werkt hij af in braille en vastberaden trekt onze held naar New York, waar hij een romantisch nomadenbestaan leidt als musicerende zwerver. Onder de naam Moondog, genoemd naar de straathond waarmee hij op eenzame nachten graag samen naar de maan huilt, entertaint Hardin de meer fortuinlijke medemens op de hoek van een drukke winkelstraat, spelend op een schare eigenhandig gefabriceerde slaginstrumenten. Verkleed als viking, speer incluis. Welja.

Geheel volgens de wetten van iedere zichzelf respecterende zaterdagavondfilm wordt de zwerver vervolgens opgepikt door een succesvolle muzikant. In dit geval Charlie Parker, de beroemde jazzlegende. Voor hij het weet wordt Moondog gecoverd door Janis Joplin, mag hij Vinnie zeggen tegen dé Igor Stravinsky, en neemt hij samen met Julie Mary Poppins Andrews zowaar een plaat met kinderliedjes op. Happy end! Jochei!

De muziek dan. Verwacht op The Viking Of Sixth Avenuegeen elektronische blieps, geen vocale hoogstandjes en al zeker geen gierende Fenders of Les Pauls. Wel ritmisch getokkel op een resem slaginstrumenten van eigen makelij, als daar zijn de yukh, de tuji en onze favoriet: de oo. Moondog werd door Steve Reich niet voor niets uitgeroepen tot ’vader van het minimalisme’. Ook ’s mans voorliefde voor de canon, die hij telkenmale met wiskundige precisie in braille uitschrijft, komt hier nadrukkelijk tot uiting.

Bekendste deuntje op The Viking is ongetwijfeld het jazzy "Bird’s Lament" waarmee Mr Scruff enige jaren geleden een vette hit scoorde als "Get a move on". Ook enkele van Moondogs klassieke orkestraties hebben de compilatie met recht en rede gehaald. Het slaapliedje "Viking 1" benadert de perfectie en is slechts een van de vele hoogtepunten op een essentiële plaat die bol staat van de verslavende ritmes en spitsvondigheden.

Voor Antony is de Moondogcover een ankerpunt in zijn liveset en Sufjan Stevens heeft zonder twijfel méér dan 1 plaat van de viking in de kast staan. Het mag duidelijk zijn dat Moondog ook voor deze nieuwe lichting muzikaal talent een bron van inspiratie is. Deze verzamelaar is dan ook tegelijkertijd een mooie hommage aan als een uitstekende introductie tot een geniaal en invloedrijk muzikant die hiermee hopelijk wat meer de aandacht krijgt die hij verdient.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × vier =