Condor Gruppe speelt Moondog in Het Bos

Donderdag speelt Condor Gruppe nog eens in zijn thuisstad Antwerpen, en dan nog wel in Het fantastische Bos. Maar het wordt niet zomaar een optreden. De Antwerpse su-perband stelt er de hommageplaat A Tribute To Moondog voor, waarop zes num-mers van de muzikale duizendpoot en cultfiguur Louis Thomas Hardin alias Moondog (of The Viking of 6th Avenue) een filmisch jasje aangemeten krijgen. “Dit is geen tussendoor-tje”, zegt gitarist Michiel Van Cleuvenbergen.

Het kan zijn dat de dichter, componist en muzikant bij de meest doorwinterde muziek-freak nog geen belletje doet rinkelen, of het moet zijn dankzij Moondog Jr, de voorloper van Zita Swoon. De blinde muzikant (1916-1999) leefde van eind jaren 1940 tot 1972 in New York, waar hij zich vaak op de hoek van 53rd and 6th Avenue posteerde, uitgedost in een … Vikingtenue. Van 1974 tot zijn dood leefde hij in Münster, Duitsland. Zijn muzikale invloed reikte van Steve Reich en Philippe Glass tot Marc Bolan, Anthony and The Johnsons en Mr. Scruff. Zijn bekendste erfenissen zijn ongetwijfeld de swingende remix van “Bird’s Lament” door Mr. Scruff — getiteld “Get A Move On” — en het nummer “Stam-ping Ground” uit de soundtrack voor The Big Lebowski (1998). Uiteraard bleef de kennis van de leden van Condor Gruppe — allemaal wandelende muziekencyclopedieën — niet beperkt tot deze twee songs.

Voor wie deze Antwerpse band nog niet zou kennen (schaam u!): Condor Gruppe werd in 2012 opgericht door leden van onder meer Creature With The Atom Brain, Flying Horseman en White Circle Crime Club. In 2014 verscheen Latituds Del Cavall, een schitterende debuutplaat geïnspireerd door filmsoundtracks van de jaren 1960 en 1970, exotica, krautrock en spaghettiwesternmuziek. Vorig jaar mochten Van Cleuvenbergen en co op Leffingeleuren naast eigen nummers ook al een eerbetoon aan Moondog brengen. “Onze drummer (Krist Torfs, red.) is goed bevriend met kunstenaar Nico Dockx — ze zit-ten samen in het kunstcollectief A Dog Republic — en zo kwam de organisatie bij ons terecht.” Maar die eenmalige hommage groeide dus uit tot een échte plaat. “We vonden het zonde om dat maar een keer te doen”, aldus Van Cleuvenbergen.

Het is niet de eerste keer dat Condor Gruppe zich waagt aan covers: zo bracht de band al eigen versies van John Barry’s “A Man Alone” en Bruno Nicolai’s “Sabba” uit op 7-inch. “We vonden zijn muziek passen in het Condor Gruppe-verhaal. Hij heeft een zeer uitgebreid en verscheiden oeuvre. We zijn vooral op zoek gegaan naar zijn melodischere werk. En het was telkens een uitdaging om ze te herwerken. Moondog had namelijk een grote voorliefde voor nummers die in canon zijn opgebouwd. Soms wijken we nogal van het oorspronkelijke nummer af (duidelijk te horen in “Single Foot”, red.), soms zitten we redelijk dicht bij het origineel.” Zo geeft “Frog Bog” je een desert-gevoel en is het lang uitgesponnen “Single Foot” bijna pure krautrock. Van Cleuvenbergen: “In “Frog Bog” is eigenlijk vooral de melodie overgebleven, en het canoneffect zit er ook wel nog in. “Bird’s Lament” heeft zo’n specifieke blaaspartij dat we die moeilijk konden aanpassen. Aan dat nummer hebben we dus weinig veranderd, we hebben het nummer wel een eigen groove gegeven.”

Een nummer van Moondog herwerken: hoe begin je eraan? “Spelenderwijs”, zegt Van Cleuvenbergen meteen. “Je begint met een melodie of een ander typisch kenmerk van zijn nummer. Soms denk je daar thuis eens over na, soms gebeurt dat in het repetitiekot. Nu hebben ze de nummers wel meer in groep aangepakt. Zo is de plaat ook een mix van ieder zijn invloeden geworden.” Trompettist Dirk Timmermans en saxofonist Matti Willems, die ook live een vaste waarde zijn, hebben een groot aandeel in de muziek op de plaat. “Heel veel nummers van Moondog zijn dan ook met blazers gespeeld”, verklaart de gitarist. “Maar we spelen nooit in functie van het instrument. Het kan zijn dat er op de volgende plaat pakweg een harmonium de hoofdrol speelt.”

“Deze plaat is geen tussendoortje. We hebben er veel tijd en energie in gestoken. We hopen nu dat mensen dankzij de plaat Moondog leren kennen en omgekeerd: wie Moon-dog al kent, gaat zo misschien Condor Gruppe ontdekken”, klinkt het. En de band plant nog meer optredens met Moondog-nummers. “Er staan sowieso festivals op de zomer-planning. Maar iedereen in de band heeft het nu zeer druk en ondertussen wordt er ook aan een nieuwe plaat gewerkt. Hopelijk kan die eind 2016 verschijnen, anders in het voorjaar van 2017.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × drie =