Eindejaarslijstje 2005 van Joris Vanden Broeck

Lijstjes stinken, vooral doordat ze constant aan verandering onderhevig zijn. Wie met zijn tien favoriete platen naar een onbewoond eiland moet trekken, flikkert die tien platen na een week vol overtuiging in de oceaan. Onderstaande platen zijn misschien niet de tien platen van 2005 die over pakweg tien jaar eeuwigheidswaarde blijken te bezitten, het zijn de platen waar ik nu nog het meest naar teruggrijp.

  1. Black Rebel Motorcycle Club :: Howl Na een ontgoochelende tweede plaat een ijzersterke terugkeer. Niet meer oorverdovend, maar nog steeds ontzettend intens en daardoor een verdiende nummer één.
  2. Arcade Fire :: Funeral Nakomertje van 2004 wordt de debuutplaat van 2005.
  3. Millionaire :: Paradisiac “Bonerrock”, zo omschreef een Brits blad deze plaat. Hebben wij volstrekt niets aan toe te voegen.
  4. Queens Of The Stone Age :: Lullabies To Paralyze De storm overleefd. En hoe. Queens Of The Stone Age blijft de relevantste rockgroep van de voorbije jaren.
  5. The Kills :: No Wow New York-cool revisited. De muziek van VV en Hotel bevat op No Wow nog meer dreiging, kilte en overtuigingskracht dan op hun debuut.
  6. Hot Snakes :: Audit In Progress Muziek met ballen. De energie die vrijkomt bij het afspelen van dit album volstaat om ons drie dagen voluit te laten gaan.
  7. South San Gabriel :: The Carlton Chronicles In één woord: bloedmooi.
  8. Soulwax :: Nite Version Het verhaal van het lelijke eendje en de mooie zwaan. Any Minute Now kan bij deze naar de tweedehandswinkel.
  9. Death From Above 1979: :: You’re A Woman, I’m A Machine De heerlijkheid van waanzin. Ook zeer geschikt voor een rondje buren
  10. Kraftwerk :: Minimum-Maximum Het zicht van de hoes alleen al bezorgt ons kippenvel, of hoe een plaat voor een Pavlov-effect bij de luisteraar kan zorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − 3 =