Soulwax :: Nite Versions

De kerstdagen komen eraan en om Sint en Santa te helpen met het vullen van schoen en sok, zorgt de platenindustrie graag voor mooie reissues, verzamelalbums en -boxen en nu ook remix-albums. Omdat ook wij meegaan met onze tijd, passeert in dat kader regelmatig de geremixte Any Minute Now, né Nite Versions, door onze iPod. En hip dat dat voelt! Hip!

Van de collega’s — uiteraard — niets dan goeds. (pf) is een toffe pee, weet geholpen door enige Duvels geheid een mooie boom over muziek op te zetten en er zijn vooral mensen met een slechtere smaak te vinden. Na het lezen van zijn Any Minute Now-recensie, katapulteerden onze wenkbrauwen echter fronsgewijs het luchtruim in. "Wat we ons afvroegen toen we de nieuwe Soulwax een zoveelste masochistische draaibeurt gaven: zaten we hier eigenlijk wel op te wachten?"

Niet gespeend van enige sadisme, toogden we met een krat Duvel onder de arm naar (pf)’s riante loft onder onze penthouse om hem op een beluistering van Nite Versions te vergasten. De Duvel vond gretig aftrek, maar de geringste beweging richting muziekinstallatie van onze kant werd met een donderende vloek bedacht. "Hou die Dewaeles eruit, of ik hang u aan het balkon!", zo klonk het, terwijl ook de Duvel driftig schuimde. Wie al niet op Any Minute Nowzat te wachten, heeft blijkbaar ook nauwelijks behoefte aan Nite versions, zo schreven we met onvaste hand in ons notitieboekje.

Het toeval wil echter dat Any Minute Now zich ten huize (mvm) wél ontwikkelde tot een plaat van het jaar en dat we dan ook een beetje zaten te wachten op Nite Versions, al was het maar omdat de geniale DFA-remix van "NY Excuse" er op staat. Bovendien durft een mens zich al eens af te vragen wat de Dewaeles nu precies bedoelen met een volwaardig album vol remixen en herwerkingen van de songs van Any Minute Now voor de dansvloer.

Op het eerste gehoor klinkt Nite Versions als een "vree wijze" feestversie van Soulwax waar we ons zo een onberispelijk trendsettende Culture Club vol erg fashionable uit de bol gaande beautiful people bij kunnen voorstellen. Op het eerste gehoor viel Nite Versions dan ook slechter dan een halve bak Duvel. Op het tweede gehoor bleken de Dewaeles bij wijlen ook iets te slim te willen doen met knipoogjes naar de rijke dansgeschiedenis. Dat gebeurt behoorlijk plat in "Teachers": een cover van Daft Punk waarin de Dewaeles in navolging van de postmoderne Parisiens hun invloeden reciteren over een funky beat. Met "NY Lipps" zijn we weer een (best inventieve) mash-up rijker, ditmaal van "NY Excuse" en Lipps Inc’s "Funky Town". "I Love Techno" is een liefdevolle pastiche van all things techno (inclusief "James Brown Is Dead"-citaat). Ook in de andere songs zitten verwijzingen naar klassiekers uit de dansgeschiedenis, maar wij zijn helaas te lang naar school geweest om die er allemaal uit te vissen.

Voor de rest staat Nite Versions inderdaad vol met meer dansbare versies van tracks uit Any Minute Now. Over het algemeen erg leuk, goed gedaan, en we horen ze graag passeren op een feestje. Maar eerlijk gezegd: een CD vol 12"-mixen van nummers die wel al hebben, zaten we daar nou echt op te wachten? Minder dan we dachten, maar het is sinds de derde beluistering wel een stuk amusanter geworden.

Nite Versions is een fantastisch uitgevoerde gimmick. De herwerkingen van de oude songs zijn nergens plat of totaal overbodig en de naadloze mix maakt dit plaatje een perfecte opwarmer voor een avondje stappen. Net daardoor zal Nite Versions een stuk sneller gedateerd klinken dan Any Minute Now (nog een duvel, (pf)?) maar doe er tot dan gerust uw voordeel mee. Uw salontafel ziet er mede dankzij het weer knappe artwork direct een stuk Gentser uit. Als lifestyle-accesoire valt deze Nite Versions met andere woorden zeker aan te raden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − 3 =