Elbow :: Leaders Of The Free World

De leiders van de vrije wereld zitten met de handen in het haar: Chirac had een lichte beroerte, Blair krijgt zijn onderdanen er maar niet van overtuigd dat de aanslagen in Londen écht niets met die Britse militairen in Irak hadden te maken, Schröder slaagt er niet in het debat te winnen van een seut en Bush moet dringend op zoek naar dweilen om New Orleans op te kuisen. Net op dit moment komt Elbow met het sterke Leaders Of The Free World het mes nog wat in de wonde draaien.

"I still believe in love, so fuck you", liet Guy Garvey de menigte op Glastonbury 2002 zingen. Of dat nu nog zo is, weten we niet: hij werd gedumpt door lief Edith Bowman (BBC Radio 1-DJ) en dus zijn er wel wat wonden te likken. "I regularly hurt but never say", geeft hij toe in het ingetogen afsluitende "Puncture Repair" en ook in het slepende "An Imagined Affair" gaat het ferm van LDVD.

Maar met zo’n titel lijkt de plaat natuurlijk eerder een politieke lading te hebben. Dat is wat overdreven, maar de titelsong windt niettemin nergens doekjes om en laat de open wonden lekker schrijnen. Voor één keer lijkt Garvey niet triest maar eerder te pissig voor woorden en hij spuugt het uit: "The leaders of the world are just boys throwing stones/and it’s easy to ignore ’till they’re knocking on the door of your homes." En even verder: "Passing the gun from Father to Feckless Son, we’re climbing a landslide where only the good die young." Een cowboy met blijkbaar eeuwigdurende vakantie mag zich aangesproken voelen.

Elbow maakt liedjes die klein lijken te beginnen om dan almaar meer open te bloeien tot ze indrukwekkende proporties aannemen. Opener "Station Approach" is er zo eentje. Aangevat met de ingetogen mededeling "I haven’t been myself of late" krijgen we even later schuldbewust het schandelijke "I haven’t seen my mum for weeks" (sorry ma, WIJ komen écht volgende zondag eten). Stemmen weven zich in elkaar, worden herhaald, en piano en bas bouwen op tot een dreunende drum invalt en Garvey eindelijk niet meer schuldbewust naar zijn voeten staart, maar net hetzelfde zonder weg te blikken onbeschaamd herhaalt. Er wordt een koor bij gehaald opdat het woord "groots" toch niet op stal zou blijven.

Een Elbownummer is met andere woorden een openklappende bloem, maar net zo goed een wolkenkrabber die plots uit de grond rijst: het lijkt allemaal breekbaar in het begin, maar voor je het goed en wel beseft, kijk je op tegen iets kolossaals en massiefs. En dus is "Forget Myself" na het overgangsnummer "Picky Bugger" terug zo’n slow burner die gezegend is met een refrein dat desnoods een heel stadion aan het zingen zou krijgen. Het is een van de hoogtepunten van Leaders Of The Free World, zo eentje dat doet verlangen naar optredens. Wil een Herman, of nog liever een Kurt, snel even dat contract tekenen en dat chequeboek bovensnokken?

Nog een koor, deze keer in het refrein van "The Stops" dat ook nog even kortstondig een beatboxer en een aansluitende drumsolo herbergt. Elbow is eerder van het principe "hoe meer, hoe liever", maar doet dat op een eigenzinnige manier. Deze groep slaagt er in de paradox te realiseren die wij bij gebrek aan betere termen "orkestrale kleinheid" zouden willen noemen: het zit volgeplamuurd, bloeit open, bouwt op tot iets imposants, en toch verliest het zijn intimistische karakter niet. Gravey blijft prevelen, de instrumenten mogen donderen, uw huiskamer gaat er toch niet van ontploffen.

Dit is Elbow: platen zonder uitschieters, maar wel over de hele lijn van een erg hoog niveau. Er zijn geen pieken, want alles reikt even hoog. Maar dat valt niet op. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk. Bij een eerste beluistering haal je de schouders op met een air van "Het is wel ok", tegen de vijfde hebben ze je bij je nekvel. Leaders Of The Free World is weer eens een ferme groeiplaat en wij zijn vooral benieuwd of we hem binnen een paar extra beluisteringen nog in onze living gepast krijgen. Tipper Gore had beter een sticker laten ontwerpen: "Parental Advisory: deze bonsai kan een ferme boom worden".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 + 14 =