Sutrastore :: Love Evolution 1.0

Eindelijk is de cirkel rond. Absynthe Minded heeft intussen twee geniale platen op haar conto, Tomàn debuteerde een tijd geleden meer dan aardig en nu vindt ten slotte ook de derde laureaat van ons eerste demoproject de weg naar de recensiekolommen. Een full-cd is er nog niet, maar om het wachten aangenamer te maken, kunt u nu al de EP Love Evolution 1.0 in huis halen.

Bij de eerste editie van onze hoogsteigen demopoll werden we overstelpt met tientallen namaak-Strokes, ersatz-Coldplays en zelfs door de occasionele covergroep-voor-al-uw-feesten-groot-of-klein. Bijna de wanhoop nabij en de weinige haren uit het hoofd getrokken, stootten we op de demo van Sutrastore. Van onderaan de stapel kwam het Sutrastoriaanse geluid omhoog gezweefd als bedwelmende sirenegezangen. Al kunnen dat ook hallucinaties geweest zijn, na drie slapeloze selectienachten. In elk geval volstond de triphop van de West-Vlamingen, samen met de indringendste ogen die we ooit gezien hadden, om stante pede tot Grote Belofte te worden uitgeroepen.

De ogen bleken bij nader onderzoek toe te behoren aan zangeres Kaat Arnaert. Een Arnaert uit de Westhoek die triphop zingt? Jawel, zo kennen we er nog. We zeggen het dan ook voor de laatste keer: Kaat is het "kleine" zusje van Geike, de klankbuis van Alex Callier bij Hooverphonic. De stemmen van de zusjes zijn onmiskenbaar gelijkend, maar het zou wat goedkoop zijn om Sutrastore af te rekenen op de vergelijking met Hooverphonic. Sutrastore hebben hun geluid – nog? — niet verdronken in een overdosis pop.

Als invloeden halen de jongens van Sutrastore zelf onder meer Lali Puna en Lamb aan. Voor Love Evolution 1.0 lijkt songschrijver Christophe Calis de mosterd vooral bij die laatsten gehaald te hebben. Al ligt ook Portishead nooit echt veraf. Geen bombastische energie-uitbarstingen, maar gemoedelijke downtempo nummers waarin de sensualiteit uit elke porie ademt. U zult ons misschien – terecht — van enige bevooroordeeldheid verdenken, maar de nummers waarin juffrouw Arnaert de vocalen voor haar rekening neemt, zijn een stuk beklijvender dan de songs met Patrick Cherchye als vocalist. Al kan hun samenzang op Succeed wel een van de hoogtepunten op de EP genoemd worden.

Christophe Calis heeft duidelijk het "less is more"-principe onder de knie. De songs worden niet volgestouwd met allerlei blitse geluidjes of complexe keyboardriedeltjes. Tussen de verschillende lagen wordt voldoende ruimte en zuurstof toegelaten om het claustrofobische gevoel dat veel elektronische bands de das omdoet, te vermijden. Dat openheid het sleutelwoord is, blijkt nog het best uit afsluiter "Ifuwannitoo". Onze lieveling is echter het hypnotische "Clouds". Deze track moet u gewoon laten bezinken tot uw hartslag het ritme van de beat heeft overgenomen en de stem van Kaat Arnaert als een extatiserende drug door uw aderen stroomt.

Het heeft er enige tijd naar uitgezien dat Sutrastore de hoge verwachtingen niet zou inlossen, maar met deze EP laten de West-Vlamingen even weten dat ze nog altijd in de running zijn voor een plaats op het muzikale voorplan. Alleen jammer dat Love Evolution 1.0 eigenlijk niet meer dan een zoethoudertje is. Veel nieuw materiaal is er op de EP niet te vinden. Zo verscheen "Riot" al op een compilatie van Je m’en fish, en kenden "Time" en "Clouds" eerder al enig succes in internetmiddens. Voor wie Sutrastore nog niet kent, is Love Evolution 1.0 echter de ideale aansporing om de band te ontdekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 3 =